RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

UN obilježavaju 75. godišnjicu pokretanja mirovnih misija

Ujedinjene nacije (UN) danas obilježavaju 75 godina od pokretanja mirovnih misija, tokom kojih su poslale više od dva miliona mirovnjaka u zemlje pogođene sukobima.

Neke misije, poput onih u Liberiji i Kambodži, bile su uspješne, dok se djelovanje na prostoru bivše Jugoslavije i Ruande smatra velikim neuspjehom.

Danas se UN suočavaju sa novim izazovima u brojnim žarištima gdje imaju misije, uključujući nasilnija okruženja, kampanje lažnih vijesti i podijeljen svijet koji sprečava ostvarenje krajnjeg cilja svjetske organizacije, ponovno uspostavljanje stabilnih vlada.

Organizacija danas obilježava i Međunarodni dan mirovnih snaga UN, 29. maj, kada je Savjet bezbjednosti UN-a donio istorijsku odluku da pošalje vojne posmatrače na Bliski istok da nadgledaju sprovođenje izraelsko-arapskih sporazuma o primirju. Od 1948. poginulo je više od 4.200 mirovnjaka UN-a.

Broj pripadnika mirovnih operacija UN-a je znatno povećan posljednjih decenija. Na kraju Hladnog rata početkom 1990-ih bilo je 11.000 mirovnjaka UN-a, a 2014. ih je bilo 130.000 u 16 operacija. Danas je 87.000 muškaraca i žena razmješteno u 12 konfliktnih područja u Africi, Aziji, Evropi i na Bliskom istoku.

Šef mirovnih snaga UN-a Žan-Pjer Lakroa rekao je za Asošiejted pres da postoje dvije vrste uspjeha misija UN-a, brojne zemlje u kojima je ponovo uspsostavljena stabilnost, uključujući Liberiju, Sijera Leone, Obalu Slonovače, Mozambik, Angolu i Kambodžu, i zemlje u kojima zadatak mirovnjaka nije samo nadgledanje, već i održavanje primirja, kao u južnom Libanu i Kipru.

Kad je riječ o neuspjesima, Lakroa je ukazao na neuspjeh mirovnih snaga UN-a da spriječe genocid u Ruandi 1994. godine, kada su Huti ubili najmanje 800.000 pripadnika manjinskog naroda Tutsi, kao i zločin nad najmanje 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka 1995. u Srebrenici, što je jedini genocid u Evropi poslije Holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Reputacija UN-a je takođe narušena brojnim navodima da su pripadnici mirovnih snaga, zaduženi za zaštitu civila, seksualno zlostavljali žene i djecu, između ostalog u Centralnoafričkoj Republici i Kongu.

Lakroa je kazao i da je glavni izazov sa kojim se mirovne snage suočavaju podijeljena međunarodna zajednica, posebno podjele u Savjetu bezbjednosti UN-a, koji odobrava mirovne misije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!