Svijet

Velika Britanija neće vraćati izbjeglice iz Sirije

Velika Britanija, zbog toga što Sirija nije sigurna, neće vraćati izbjeglice iz te zemlje.

„Pod trenutnim uvjetima ne vraćamo ljude u Siriju. Velika Britanija je saglasna s odlukama Ujedinjenih nacija (UN) da je Sirija i dalje opasna za njih“, navedeno je u saopćenju Ministarstva unutarnjih poslova ove evropske države, prenosi Anadolu Agency (AA).

Saopćenje je upućeno nakon odbacivanja zahtjeva za azil izbjeglice iz Sirije uz obrazloženje da je ova zemlja sigurna.

List Guardian je 9. januara objavio kako je u zahtjevu za azil izbjeglice (25) iz Sirije, podnesenom u maju 2020. godine, navedeno da će, ukoliko se bude morao vratiti u Siriju, biti smatran dezerterom i da će biti uhapšen i ubijen.

Međutim, Ministarstvo unutarnjih poslova je prošlog mjeseca odbilo zahtjev navodeći razlog nedovoljnim te da ”nema razumne osnove da će biti izložen torturi”.

U izvještaju Organizacije za zaštitu ljudskih prava objavljenom u oktobru 2021. godine, navedeno je kako izbjeglice iz Sirije ne bi trebale biti vraćane jer oni koji se dobrovoljno vrate suočeni su s rizikom da budu zlostavljani i ozbiljnog kršenja ljudskih prava.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!