RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

WTO upozorava na prve znakove deglobalizacije međunarodne trgovine

Međunarodna trgovina ostaje globalizirana, ali se pojavljuju prvi znakovi fragmentacije te veze, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u novom izvješću.

Geopolitičke napetosti već utječu na globalne trgovinske tokove, a fragmentacija međunarodne trgovine mogla bi ugroziti gospodarski rast i razvoj.

Ideja deglobalizacije bila je izraženija od početka pandemije Covid-19, koja je paralizirala lance opskrbe iz Kine, i ruskog napada na Ukrajinu. Prema izvješću francuske novinske agencije AFP, WTO je primijetio da je rast svjetske trgovine već značajno usporen tokom globalne financijske krize 2009. godine.

– U ovoj fazi usporene globalizacije, postavlja se pitanje jesmo li možda već u fazi deglobalizacije – rekao je glavni ekonomist WTO-a Ralph Ossa za AFP, prenosi SEEbiz.

Njegov tim zagovara reglobalizaciju ili njezino ponovno intenziviranje.

– U sustavu međunarodne trgovine već postoje jasno vidljive pukotine – naglasio je.

WTO ovoga puta nije spominjao konkretne zemlje, ali  jasno je da se radi o sve većem jazu između Zapada s jedne strane i Kine i Rusije s druge strane. Rast trgovine između njih  je oko šest posto veći nego između Zapada i drugih gospodarstava.

Kad bi se svjetska trgovina podijelila u dva bloka, najveće bi gubitke pretrpjele najmanje razvijene zemlje, upozorava WTO.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.