RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Zagađenje zraka najveća globalna prijetnja ljudskom zdravlju

Zagađenje zraka opasnije je po zdravlje prosječne osobe na planeti Zemlji od pušenja ili alkohola, s tim da se prijetnja pogoršava u njenom globalnom epicentru u Južnoj Aziji čak i kada se Kina brzo poboljšava, pokazala je studija od utorka, prenosi AFP.

Ipak, nivo sredstava izdvojen za suočavanje s ovim izazovom je samo djelić iznosa namijenjenog za borbu protiv zaraznih bolesti, kaže se u istraživanju Instituta za energetsku politiku sa Univerziteta u Čikagu (EPIC).

Njegov godišnji izvještaj o životnom indeksu kvaliteta zraka (AQLI) pokazao je da zagađenje zraka finim česticama, koje dolazi od vozila i industrijskih emisija, šumskih požara i još mnogo toga, ostaje “najveća vanjska prijetnja javnom zdravlju”.

Ako bi svijet trajno smanjio ove zagađivače kako bi ispunio ograničenje smjernica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), prosječna osoba bi svom očekivanom životnom vijeku dodala 2,3 godine, prema podacima koji imaju graničnu vrijednost za 2021.

Fine čestice su povezane sa bolestima pluća, srčanim oboljenjima, moždanim udarom i rakom.

Za poređenje, upotreba duhana skraćuje globalni životni vijek za 2,2 godine, dok je pothranjenost djece i majki odgovorna za smanjenje od 1,6 godina.

Azija i Afrika snose najveći teret, a ipak imaju neku od najslabijih infrastruktura za isporuku pravovremenih i tačnih podataka građanima. Oni također dobijaju male kriške od ionako male globalne “filantropske torte”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.