RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Uncategorized

Srbija: Obezbijeđeno 700.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa

Epidemiolog Predrag Kon smatra da u Srbiji treba pooštriti kontrolu sprovođenja preventivnih mjera za sprečavanje širenja virusa korona kako bi se u oktobru sprovela vakcinacija protiv sezonskog gripa za koju je obezbijeđeno 700.000 doza vakcine.

Kon je rekao da bi u Srbiji oko dva miliona ljudi trebalo da se vakciniše protiv gripa, ali da taj nivo vakcinacije nikada nije postignut.

On je napomenuo da će, u slučaju potrebe, biti nabavljeno još vakcina protiv gripa.

Kon je naveo da se epidemiološke mjere protiv širenja virusa korona neće pooštravati, te ocijenio da dobro funkcioniše nadzor na povratnicima sa ljetovanja, posebno iz Crne Gore, Hrvatske, Albanije i BiH, koji je uveden u petak, 18. septembra.

“Presek je rađen na 23.000 povratnika i do tada je registrovano 36 osoba sa simptomima virusa korona”, rekao je Kon za RTS.

On je dodao da nije bilo teške epidemiološke slike kod osoba kod kojih su registrovani simptomi kovida po povratku iz inostranstva.

“Virus i dalje ima visok potencijal prenosa i nikako ne smemo da se opustimo, posebno imajući u vidu epidemiološku situaciju u okolnim zemljama”, naglasio je Kon.

Govoreći o pogoršanju epidemiološke situacije u zemljama regiona i Evrope, on je rekao da se njima desilo ono što i Srbiji u julu kada je došlo do popuštanja mjera i ubrzanog širenja virusa.

“Suština je u svesti svakog pojedinca. Mi jesmo disciplinovani, ali da li ćemo uspeti da održimo ovu situaciju zavisi isključivo od nas”, poručio je Kon.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Коронавирус у Србији: Сутра почиње масовна вакцинација становништва

Radio Brčko

Srbija: Od ponedjeljka se otvaraju tržni centri, a od 19. travnja najvjerovatnije i škole

Radio Brčko

Protest u Novom Pazaru zbog stanja u bolnici i skrivanja podataka o broju umrlih

Sandra Živković