RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Nikšić, Kraljević i Mijatović razgovarali sa delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH

Foto: BHRT

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, dopremijer FBiH i federalni ministar finansija Toni Kraljević i zamjenik premijera FBiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović sastali su se danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) koju je predvodio predsjednik Selvedin Šatorović.

Sastanak je bio prilika da predstavnici sindikata nastave razgovore sa federalnim premijerom i zamjenicima premijera Federacije BiH o zakonskim propisima koji se tiču radničkih prava.

Razgovaralo se, između ostalog, o zakonima o radu, o minimalnoj plaći, o socijalnom dijalogu, te obavezi poštivanja potpisanih kolektivnih ugovora, ali i o uspostavi Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije BiH.

Tokom današnjeg susreta bilo je govora i o fiskalnim zakonima i online fiskalizaciji, a naglašeno je da se radi o ključnim fiskalnim reformama za čije donošenje je neizostavan dijalog sa predstavnicima radnika, te šira javna rasprava.

Predstavnici sindikata su ovom prilikom domaćinima prezentirali svoje dosadašnje aktivnosti, a istakli su važnim da bude objavljen i spisak preduzeća i kompanija koje su isplatle finansijsku pomoć svojim uposlenicima na osnovu uredbe Vlade Federacije BiH. Sindikat je ukazao i na potrebu formiranja Vijeća za zaštitu na radu.

Premijer i dopremijeri su istakli važnost dijaloga sa sindikatima, kao i rad na tome da im se omogući što bolji položaj i poštivanje ostvarenih prava.

Iz SSS-a BiH su istakli da su zadovoljni stepenom socijalnog dijaloga sa aktuelnom Vladom FBiH, naglasivši značaj dijaloga u cilju zaštite interesa radnika kod ostvarivanja njihovih prava i rješavanja problema. Kao pozitivan primjer djelovanja Vlade FBiH naveli su slučaj Arselor Mitala, kazavši da je Vlada u tom slučaju stala u zaštitu svojih radnika.

S obzirom da je sastanak održan uoči Praznika rada bila je ovo prilika da čelnici Vlade FBiH i delegacija SSS-a BiH svim radnicima zajedno čestitaju ovaj praznik, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.