RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: Amidžić: Ekonomska realnost – veći priliv sredstava za RS od indirektnih poreza

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić rekao je da je posao utvrđivanja privremenih koeficijenata za raspodjelu prihoda s jedinstvenog računa morao biti urađen i da mu je drago da je ministar finansija Federacije BiH Toni Kraljević imao “dovoljno snage da politiku stavi na jednu stranu, a ekonomsku realnost na drugu”.

Prema Amidžićevim riječima, da kojim slučajem nisu usvojili koeficijente do kraja godine, Republika Srpska bi dobila manje nego što joj pripada po krajnjoj potrošnji.

“To je bio posao koji se morao uraditi i nije bio pitanje političkih pregovora, već rezultat ekonomske aktivnosti u našem entitetu koji je u trećem kvartalu bio takav da je po osnovu indirektnih poreza više pripadalo Republici Srpskoj. Sutra da se desi da koeficijenti moraju ići u korist Federacije BiH, ne bih mogao ništa drugo nego da prihvatim ono što je ekonomska realnost”, rekao je Amidžić za ATV.

Govoreći o sastancima predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH, Amidžić je naveo da je to aktivnost koja će sigurno biti nastavljena jer je važna za razmjenu mišljenja i utvrđivanje načina na koji će zaštiti interese Republike Srpske.

On je naglasio da će Bosna i Hercegovina morati da koriguje troškove, odnosno da budu niži u odnosu na ovu godinu.

“Tačno je, za 2024. godinu nedostaje 37 miliona KM, ali ako ćemo se ponašati odgovorno to su mali iznosi koji se kroz uštedu mogu namiriti”, rekao je Amidžić.

Amidžić je ponovio da nije opravdan zahtjev ministra odbrane BiH Zukana Heleza koji se odnosi na izdvajanja za naoružavanje Oružanih snaga BiH, te smatra da Ministarstvo odbrane treba da ide u pravcu toga da bude servis građanima u slučaju elementarnih nepogoda i slično.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.