RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: Bivši čelnici OHR-a smatraju dobrim aktuelni izbor članova Predsjedništva BiH

Način izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine dominantna je politička tema posljednjih godina u našoj zemlji, a svoju kulminaciju doživio je ove godine kandidaturom Željka Komšića i njegovom kasnijom pobjedom nad Draganom Čovićem.

HDZ BiH, kao i Hrvatski narodni sabor, većinu svog političkog djelovanja temelje upravo na borbi za “legitimno predstavljanje”, izmjene Izbornog zakona i minimiziranje mogućnosti da član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda bude izabran i glasovima drugog naroda.

Bez obzira na to što je takav politički diskurs postao dominantan kod nas, a mnoge stranke iz tzv. probosanskog spektra počele prilagođavati svoje stavove i spremati se za ustupke HDZ-u koji u prvi plan dogovora o formiranju vlasti ističe upravo legitimno predstavljanje i izmjene Izbornog zakona, jučerašnje pismo tri bivša visoka predstavnika Federici Mogherini baca drugačije poglede na cijeli proces.

U otvorenom pismu, u kojem Paddy Ashdown, Christian Schwarz-Schilling i Carl Bildt, upozoravaju visoku predstavnicu Evropske unije za vanjsku politiku, ali i ministre vanjskih poslova zemalja članica, na uplitanje Hrvatske u politička dešavanja u BiH, način izbora članova Predsjedništva BiH se ne ocijenjuje kao manjkav, već se kaže da je on ‘”rijedak mehanizam za unakrsno glasanje koji ima za cilj poticanje umjerenosti nad platformama podjela”.

Doktor socioloških nauka i ugledni profesor Slavo Kukić smatra kako je to očekivano, jer trojica bivših visokih predstavnika dolaze iz društava u kojima je čovjek pretpostavljen svakoj podjeli koja počiva na krvnim zrncima, etniji ili konfesiji.

“Oni dolaze iz društava u kojima su građanska i ljudska prava iznad svih tih drugih mehanizama. Ja se utoliko čudim da nisu u svom pismu otišli korak dalje da istaknu kako i takav izbor koji se prakticira nije dobro rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine, već da njegova promjena treba biti dio ukupnog paketa koji će Bosnu i Hercegovinu učiniti evropskim društvom”, smatra Kukić.

Kukić podsjeća da se izbor dvojice članova Predsjedništva odvija samo u dijelu Bosne i Hercegovine i preko njega se onemogućava ostvarivanje i aktivnog i pasivnog biračkog prava dijelu stanovništva izvan toga prostora.

“Očekivao sam da će otići korak dalje i da će u pismu naznačiti da bi se izbor za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine morao odvijati u jednoj izbornoj jedinici i kako bi u njoj svako morao imati pravo i da se kandidira i da ima pravo birati članove kolektivnog šefa države”, zaključio je Kukić.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.