RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH:Dan džamija

Sedmi maj se obilježava kao Dan džamija. Naime, upravo je 7. maja 1993. godine srušena banjalučka ljepotica Ferhadija džamija. Ferhadija nije jedina srušena džamija u posljednjem ratu na prostoru Bosne i Hercegovine. Osim te, srušeno je još 613 džamija.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović kazao je za Fenu i to da je, osim tog broja srušenih džamija, u Bosni i Hercegovini srušeno 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.

Prema evidenciji Rijaseta IZ, od prošle godine, na području BiH je 1.912 džamija, od čega 83 su i dalje neobnovljene, 140 objekata je iz mesdžida pretvoreno u džamije i 554 su novosagrađena džamijska objekta.

– Prilikom procesa povratka stanovništva, prvo bi se pristupilo obnovi džamije. Obnovi svojih kuća džematlije su pristupale tek po okončanju radova na obnovi džamije. Ovo nam govori koliko su džamije važne, naročito na prostoru RS. Obnovljene džamije su u njihovim mjestima pridonosile postizanju prijeratne atmosfere i ugođaja. Ezani sa munara su ujedno bili i poziv Bošnjacima da se vrate na svoja ognjišta – istaknuo je.

Po riječima Zajimovića, skoro sve džamije su obnovljene, a tamo gdje se pokazala potreba, izgrađene su nove.

– Posljednjih nekoliko godina Vakufska direkcija, u saradnji sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske, radi na obnovi džamija na području RS koje datiraju iz osmanlijskog perioda. Tokom ove godine je planiran završetak obnove banjalučke džamije Arnaudije, koja je jedan od simbola tog bh. grada i mi joj ga ove godine vraćamo. Banja Luka je bila prepoznatljiva po Ferhadiji i Arnaudiji. Ferhadija je obnovljena prije nekoliko godina i završetkom obnove Arnaudije, Banja Luka će dobiti na značaju iz razloga što će jedan od njenih simbola ponovo stajati uspravno – kazao je.

Također, kako je kazao, rade i na obnovi Sinan-begove džamije u Čajniču kao i Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu. Ove godine planiraju započeti obnovu Dugalića džamije u Nevesinju, a sljedeće godine će započeti obnovu Arnaudija džamije u Rogatici.

– Dosad smo, kao Vakufska direkcija, u suradnji s našim partnerima obnovili veliki broj džamija na području RS. Tu ističemo Aladža džamiju, na kojoj smo posebno ponosni. Danas je Foča mjesto susreta, mjesto gdje se ljudi sastaju i Aladža je mjesto gdje Bošnjaci rado idu. To je dokaz da se obnovom ove džamije jača proces povratka i da je prisutnost Bošnjaka u tim mjestima sve veća.

Islamska zajednica ne obnavlja džamije samo radi obavljanja namaza u njima, već i radi toga što su one bile simboli i dokazi višestoljetne egzistencije bošnjačkog naroda na prostorima gdje su džamije srušene, a oni protjerani. Mi ćemo, svakako, nastojati da obnovimo i preostale džamije. Naravno, uporedo radimo i na obnovi ostalih vakufskih objekata koji su srušeni u toku posljednjeg rata – kazao je, na Dan džamija, Zajimović.

fena.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Kavazović povodom nove 1441. hidžretske godine: Život na ovom svijetu je satkan od kušnji

Radio Brčko

Islamska zajednica u BiH najoštrije osudila terorističke napade u Kabulu i Beču

Radio Brčko

Islamska zajednica u BiH osudila napad na Aladža džamiju u Foči

Radio Brčko