RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

БиХ: Економски раст у другом кварталу 4,2 одсто

Централна банка БиХ процјењује годишњи раст реалне економске активности у другом кварталу на 4,2 одсто, на основу расположивих информација до половине септембра.

“Сви мјесечни подаци, посебно трговина на мало, индустријска производња, те извоз, упућују на то да је и у другом кварталу забиљежен раст домаће економије. Овакав очекивани раст економске активности у БиХ имплицира реални годишњи раст од 4,8 одсто у првом полугодишту”, саопштено је из Централне банке.

У саопштењу се појашњава да упркос поремећају у глобалним ланцима снабдијевања и расту цијена хране и енергената, у другом кварталу забиљежен је значајан раст реалног БДП-а у ЕУ, као и у другим земљама у ближем окружењу, што се позитивно одразило на кретање домаће економске активности.

Из Банке наводе да се очекује да ће економска активност успорити у другој половини године, имајући у виду наставак неповољних фактора, првенствено у снабдијевању природним гасом и електричном енергијом.

“На основу званичних податка из јула, инфлација је износила 16,7 одсто. Може се очекивати да би укупан годишњи раст инфлације могао износити око 14 одсто у овој години, с тим да постоји висок степен неизвјесности око ове процјене”, истичу из Централне банке.

Највеће неизвјесности за процјену су везане за будућа кретања цијена на међународним тржиштима, али и дјеловања политика у циљу ограничења појединих цијена и најављеног укидања акциза, што може умањити очекивани раст инфлације у текућој години.

Раст потрошачких цијена у БиХ је у просјеку за око шест процентних поена већи од потрошачких цијена у европодручју у овој години.

“У првих седам мјесеци, цијене хране на годишњем нивоу у БиХ веће су за 19,3 одсто. У истом периоду, ове цијене на нивоу ЕУ су порасле 8,8 одсто. Готово сви пододјељци хране на домаћем тржишту биљеже веће стопе раста од упоредивих земаља, што је посебно изражено за уља и масноће. Земље у регији континуирано ограничивају раст основних цијена прехрамбених намирница, чиме донекле смањују инфлацију”, наводе из Банке.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Софтић: Овогодишњи економски раст од три одсто солидан резултат

Radio Brčko

БиХ: Са радом почео нови жиро клиринг систем

Radio Brčko