RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: Izvoz mesa lani veći za četiri odsto, a uvoz za oko 20 odsto

Bosna i Hercegovina je prošle godine izvezla mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti 132,4 miliona KM, što je više za četiri odsto u odnosu na godinu ranije, dok je uvoz iznosio 662,9 miliona KM, što je više za 20,28 odsto u odnosu na 2022.

Ukoliko se posmatra ukupna količina izvoza mesa i mesnih prerađevina lani, ona je veća za 0,93 odsto u odnosu na prethodnu godinu, navedeno je u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

Količinski zabilježen je rast izvoza svježeg ili rashlađenog goveđeg mesa od oko 400 tona i to u Tursku, kobasica i sličnih proizvoda za 29,6 odsto, te mesa peradi 9,5 odsto.

Iz Komore navode da je prošle godine u odnosu na 2022. zabilježen količinski pad izvoza svinjskog mesa i to 93 odsto.

Svježe i rashlađeno meso najviše je izvoženo u Crnu Goru, u vrijednosti oko 21,9 miliona KM, Tursku 11,35 miliona KM, Hrvatsku oko sedam miliona KM, Srbiju oko šest miliona KM, te Sloveniju oko 4,4 miliona KM.

“U odnosu na 2022. godinu, promjena je povećanje izvoza na tržište Slovenije, pad izvoza u Sjevernu Makedoniju, te povećanje izvoza u Tursku više od 50 odsto”, navedeno je u analizi.

Mesne prerađevine najviše su izvožene u Sjevernu Makedoniju u vrijednosti oko 21,8 miliona KM, zatim u Srbiju oko 18,2 miliona KM, Crnu Goru 11,09 miliona KM, te Hrvatsku oko 2,44 miliona KM.

Svježe i rashlađeno meso najviše je uvoženo iz Italije u vrijednosti oko 120,7 miliona KM, zatim iz Holandije oko 103 miliona KM, Poljske oko 70,5 miliona KM, NJemačke oko 59,1 milion KM, te Austrije oko 43,1 milion KM.

Iz Komore dodaju da je uvoz iz navedenih zemalja u prošloj godini rastao vrijednosno, ali ne i količinski.

Mesne prerađevine najviše su uvožene iz Srbije u vrijednosti oko 31,9 miliona KM, Hrvatske 14,7 miliona KM, Sjeverne Makedonije oko 7,57 miliona KM, Crne Gore oko 3,9 miliona KM, te Italije 2,1 milion KM.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.