BiH

BiH: Lijanoviću i ostalima ukupno 52 godine i osam mjeseci zatvora

Sud BiH osudio je Jerka Ivankovića Lijanovića i još osam optuženih na ukupno 52 godine i osam mjeseci zatvora zbog organizovanog kriminala, pranja novca, poreske utaje i neplaćanja poreza, te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga ili isprava.

Jerko Ivanković Lijanović osuđen je prvostepenom presudom na 12 godina i novčanu kaznu od 50.000 KM, dok je Slavo Ivanković Lijanović dobio 10 godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM.

Milorad Bahilj i Jozo Slišković dobili su jedinstvene kazne po pet godina i 10 mjeseci zatvora, a Željko Mikulić, Draženko Kvesić i Mirko Galić osuđeni su na po tri godine zatvora.

Presudom Suda BiH Mirjana Šakota i Miroslav Čolak osuđeni su na po pet godina zatvora.

Firma “Farmer” novčano je kažnjena sa 800.000 KM, “Farmko” je novčano kažnjen sa dva miliona KM, a “Optimum” sa 200.000 KM.

Od Jerke i Slave Ivanković Lijanovića presudom se oduzima imovinska korist veća od 800.000 KM, od Čolaka šest miliona KM, pribavljena djelima, prenosi Birn.

Jozo Ivanković Lijanović je presudom oslobođen krivice za organizovani kriminal i pranje novca, dok je optužnica odbijena u odnosu na pojedine tačke koje su teretile Slavu Ivankovića Lijanovića, Bahilja, Galića, te firme “Lijanovići” i “Mi-Mo”.

Sudija Amela Huskić rekla je da je Tužilaštvo dokazalo navode optužnice.

“Sud je imao u vidu iskaze svih saslušanih svjedoka, kako Tužilaštva BiH, tako i odbrane, uporedio činjenice koje su iznijeli u sudnici sa ostalim izjavama i materijalnim dokazima, te nalaze i mišljenja vještaka ekonomske struke, i utvrdio da su Jerko i Slavo Ivanković Lijanović organizovali kriminalnu grupu od 2007. do 2012. godine kojoj su pristupili ostali optuženi, te osnivali firme s minimalnim kapitalom od 2000 KM i potpisivali ugovore sa `Lijanovićima'”, rekla je Huskićeva.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Sud BiH potvrdio je 18. januara 2016. godine optužnicu protiv Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića i Miroslava Čolaka, te firmi “Lijanovići”, “Mi-mo”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button