RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: Maksimalne vrijednosti vodostaja u srijedu ujutro, kritično u slivu Une i Sane

Agencija za vodno područje rijeke Save navodi da se najznačajnije povećanje vodostaja i dalje se očekuje na slivovima rijeka Une i Sane.

Procjenjuje se to prema raspoloživim podacima i prognoznim hidrološkim modelima. Upozoravaju da bi maksimalne vrijednosti vodostaja trebale biti dostignute u jutarnjim satima 15. maja.

Kote pri kojima počinje obavještavanje o mogućnosti pojave plavljenja (za poplavna područja definisana FOP-om) bi mogle biti dostignute na VS Bihać i VS Bosanska Krupa na rijeci Uni, te VS Ključ i VS Sanski Most na rijeci Sani.

Za navedena područja sugeriše se povećan oprez stanovništva i pojačane aktivnosti nadležnih jedinica civilne zaštite.

Na slivu rijeke Bosne očekuje se manji intenzitet padavina u odnosu na sliv rijeka Une i Sane.

Za poplavna područja u neposrednom slivu rijeke Save (Odžačka i srednja Posavina) nisu prognozirane značajne količine padavina. Zbog činjenice da će se oticanje sa svih vodotoka sa vodnog područja vršiti prema rijeci Savi, Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo je pravnim licima koja provode mjere aktivne odbrane od poplava na ovim područjima dostavila zahtjev za pojačano praćenje stanja objekata za zaštitu od poplava i pripreme za eventualno provođenje mjera redovne odbrane od poplava.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava. Ukoliko dođe do dostizanja mjerodavnog nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, Agencija će provesti sve mjere predviđene FOP-om.

Izvor: Radio Sarajevo

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili stanje prirodne nesreće

Radio Brčko

Поплаве: Вода се повлачи, стање стабилизује

Дејана Крстић

Brčko: Tokom ljeta realizovano više projekata na sprečavanju novih poplava

Mirsad Arnautović