BiH

BiH među najmanje atraktivnim poslovnim okruženjima, korupcija tjera investitore

Bosna i Hercegovina je otvorena za strana ulaganja, ali investitori moraju prevladati endemsku korupciju, složeni pravni i regulatorni okvir i vladine strukture, netransparentne poslovne procedure, nedovoljnu zaštitu imovinskih prava i slab pravosudni sistem, navodi se u izvještaju američkog Stejt departmenta o investicijskoj klimi u našoj državi, a koji “Dnevni avaz“ ekskluzivno otkriva.

Lakoća poslovanja

– Prema izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja za 2020. godinu, BiH je među najmanje atraktivnim poslovnim okruženjima u jugoistočnoj Evropi, s rangom od 90 od 190 globalnih ekonomija – naveli su analitičari Stejt departmenta.

Dodaje se da su američka ulaganja u BiH niska zbog malog tržišta, relativno niskog nivoa prihoda, udaljenosti od Sjedinjenih Država i nedostatka mogućnosti za ulaganja.

– Većinu američkih kompanija u BiH predstavljaju mali prodajni uredi koji su koncentrirani na prodaju američke robe i usluga, uz minimalna dugoročna ulaganja u BiH. Ipak, BiH nudi poslovne mogućnosti dobro pripremljenim i upornim izvoznicima i investitorima. Kompanije koje su uspjele prevladati izazove s vremenom često su vraćale svoje ulaganje. Zemlja je otvorena za strana ulaganja i nudi liberalni trgovinski režim i pojednostavljenu poreznu strukturu – istaknuto je.

Navodi se da je BiH bogata prirodnim resursima, pružajući potencijalne mogućnosti u energetici, poljoprivredi, drvnoj industriji i turizmu.

– Najbolje poslovne mogućnosti za američke izvoznike u BiH uključuju opremu za proizvodnju i prijenos energije, telekomunikacionu i IT opremu i usluge, transportnu infrastrukturu i opremu, inžinjerske i građevinske usluge, medicinsku opremu i sirovine i hemikalije za industrijsku preradu – pojašnjeno je.

U izvještaju je naglašeno da složeni zakoni o radu i penzijama, nedostatak jedinstvenog ekonomskog prostora i neadekvatna sudska i regulatorna zaštita odvraćaju investicije.

Složeni zakoni

– Poslodavci snose težak teret prema brojnim vladama. Moraju platiti doprinose na plaće, i to 69 posto u FBiH i 52 posto u RS. Svaki od deset kantona u FBiH ima različite poslovne propise i administrativne postupke koji utječu na kompanije. Pojednostavljivanje i usmjeravanje ovog okvira je neophodno za poboljšanje investicijske klime – naglašeno je.

Ipak, pravni okvir BiH ne diskriminira strane investitore, ali s obzirom na visok nivo korupcije, strani investitori mogu biti u značajnom nepovoljnom položaju u odnosu na ukorijenjene lokalne kompanije, posebno one koje formalno ili neformalno podržavaju različiti nivoi vlasti u BiH.

81 dan za registraciju

– Osnivanje preduzeća u BiH može biti izuzetno opterećujući i dugotrajan proces. Procjenjuje se da postoji prosječno 13 postupaka (stvarni broj ovisi o vrsti posla), što traje ukupno 81 dan, koliko je potrebno za registraciju novog preduzeća u Sarajevu. RS je osnovala jedinstveno mjesto za registraciju preduzeća, a na papiru je to dramatično smanjilo potrebno vrijeme na prosječno 7 do 14 dana – naglašeno je u izvještaju.

Izvor: https://avaz.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button