BiH

БиХ на челу европских рута смрти

Путеви у Босни и Херцеговини су међу најсмртоноснијим у Европи, резултат је истраживања Босанскохерцеговачког ауто-мото клуба (БИХАМК).

У овом истраживању се истиче да, иако је смањен број саобраћајних удеса, као и број погинулих, ипак се може закључити да је стање у БиХ и даље незадовољавајуће и да се налазимо при самом врху љествице по смртности у саобраћају.

“Током протекле године стопа смртности у Босни и Херцеговини износила је 69 погинулих особа на милион становника, што је далеко од просјека у ЕУ, у којој је 51 погинули на милион становника”, навели су у БИХАМК-у.

Истакли су да су прошле године на цестама у БиХ забиљежена укупно 29.703 саобраћајна удеса, од којих је 6.260 саобраћајних несрећа с погинулим и повријеђеним лицима, те 23.443 саобраћајне незгоде с материјалном штетом.

Међу најризичнијим путевима у БиХ сматрају се магистрални пут М17 који повезује гранични прелаз Босански Шамац и гранични прелаз Дољани, затим дионице Зеница – Маглај, Добој – Лукавац, Јабланица – Мостар, Бугојно – Горњи Вакуф, Крупа – Отока и дионица пута Бањалука – Јајце, у Тијесном.

Додали су да је прошле године настављен тренд смањења укупног броја удеса који је започео 2017. године, што је поред осталог посљедица и значајаног смањења саобраћаја на цестама у Босни и Херцеговини усљед проглашења стања несреће у ФБиХ, односно ванредног стања на територији РС због појаве вируса корона.

“Према наведеним подацима, можемо закључити да се на подручју БиХ дневно током 2020. године догађало у просјеку нешто више од 81 саобраћајног удеса, од тога око 17 саобраћајних несрећа с погинулим и повријеђеним лицима”, наводи се у овом истраживању.

Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапређење безједности саобраћаја РС, истакао је у разговору за “Независне” да је прије неколико година сличну анализу урадио ЕуроРАП, који ради истраживање на подручју Европске уније.

“Тада је истраживање показало да су на подручју БиХ високоризични путеви. Међутим, од тада имамо одређене помаке зато што је дошло до изградње ауто-путева, како у ФБиХ, тако и у Републици Српској. Пуштањем дионица ауто-путева дошло је до значајног смањења смртности”, навео је Јаћимовић.

Нагласио је да су ауто-путеви путна мрежа која обезбјеђује потпун и највећи степен безбједности учесника у саобраћају, те да сматра да је ово истраживање можда мало високо оцијењено од стране БИХАМК-а.

“Изградњом ауто-путева у БиХ, а видимо да се многе дионице раде, долази до још већег и безбједнијег учествовања у саобраћају”, казао је Јаћимовић.

Милија Радовић, замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС, казао је да је, када је број погинулих на 100.000 становника, БиХ у рангу са околним земљама Балкана.

“Мислим да у Европској унији постоје неке земље које имају већу стопу смртности на путевима од нас. Ми смо ту негдје у рангу са осталим земљама Балкана, мало лошији, али су подаци слични”, рекао је Радовић.

Извор: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button