RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: Novalić: Pravoslavni hram u Tuzli je simbol suživota i dobrih odnosa

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je posjetio Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, povodom njegove 140. godišnjice.

Premijer je naglasio da se radi o značajnom jubileju, te da hram nije samo ponos pravoslavnih vjernika u Tuzli i sjeveroistočnoj Bosni, već u cijeloj BiH.

– Ovaj hram jer nacionalni spomenik u BiH. On je naročito ponos svih nas koji smo iz ovog kraja. Nije samo arhitektonski vrijedna građevina, ona ima ogromno duhovno značenje, ima velike poruke. Mi se ponosimo što smo uspjeli očuvati ono što ovaj hram znači, a to je suživot, simbol dobrih odnosa, koje naročito važe za ovaj kraj i Tuzlu – kazao je Novalić.

Novalić je naveo da je ponosan i što je Vlada FBiH izdvojila 100.000 KM za održavanje hrama, te da će i u buduće podupirati sve događaje koji imaju ovo značenje.

– To je bila karakteristika našeg ponašanja vjekovima i vjerujem da će zauvijek biti tako – kazao je Novalić.

Za podršku hramu crkveni velikodostojnici su Novaliću uručili prizanje.

fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Tuzli u subotu počinje sedmo izdanje Džumbus Festivala

Radio Brčko

U Tuzli i jutros prekomjerne vrijednosti štetnih čestica u zraku

Radio Brčko

Тузла: Тегелтија присуствовао литургији

Vladimir Matijević