RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

БиХ: Од сутра без Мајкрософт лиценце 25 институција

Двадесет пет институција БиХ од сутра ће остати без Мајкрософт 365 лиценце, јер са том глобалном ИT компанијом није потписан нови уговор, односно нису измирена дуговања, пише “БЛ портал”.

Најава о блокади сервиса стигла је, како се наводи, на мејл адресе институција прошле седмице.

“У мејлу је наведено да ће након 29. септембра бити онемогућено кориштење сервиса Мајкрософт 365”, потврдили су из Министарства комуникација и транспорта БиХ.

У Министарству наводе да су упутили захтјев Мајкрософт канцеларији у Загребу, која је надлежна за територију БиХ када је у питању лиценцирање Мајкрософт производа, да до окончања тендерске процедуре продуже грејс период од 90 дана, којег је компанија раније одобрила институцијама БиХ.

“БЛ портал” подсјећа на раније писање да је у току поновљени тендер тежак 23 милиона КМ без ПДВ-а за ове лиценце, а понуде је могуће доставити до 14. новембра.

Уколико не буде одобрен додатни грејс период, што у Министарству сматрају да је “врло мало вјероватно”, институцијама ће бити ускраћено право кориштења М365 сервиса, али ће им бити омогућено да у року од додатних 90 дана преузму своје податке смјештене у клауду и спреме их на локалне системе.

Додатни проблем је што тај резервни систем у овом тренутку не постоји, након што су већ 12 година ослоњени искључиво на Мајкрософт услуге.

У још компликованијој ситуацији су и институције, њих осам, које користе Азур Мајкрософт платформу, јер компанија за овај сервис уопште не одобрава грејс период с обзиром да се трошкови кориштења овог сервиса обрачунавају на мјесечном нивоу у складу са потрошњом.

Из Министарства комуникација и транспорта БиХ наводе да се чека званично изјашњење од локалног добављача о наставку испоруке Азуре сервиса.

Извор и фото: Срна

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!