BiH

BiH preko RH lakše do milijunskih fondova

Nakon iznimno uspješnih primjera prekogranične suradnje općina i gradova iz BiH i Republike Hrvatske, a u okviru IPA II projekata prekogranične suradnje, nove prilike otvaraju se kroz aktualno programiranje sredstava kroz IPA III mehanizam vrijedan 14 milijardi eura, a prema svemu sudeći, upravo će Hrvatska sa svojim iskustvom i ugledom u Europskoj uniji biti svojevrsni motor pokretač gospodarskog razvoja lokalnih zajednica u BiH.

Načini suradnje

Informacije koje su se mogle čuti tijekom posjeta Kreševu izaslanstva Republike Hrvatske, koje su predvodili ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, kao i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH, pokazuju kako zapravo raste opseg suradnje kako kroz prekogranične projekte tako i kroz izravnu pomoć koju Hrvatska šalje za projekte od interesa za Hrvate u BiH unutar velikog broja lokalnih zajednica, piše Večernji list BiH.

Naime, Erlić je, osim najave kako je Hrvatska spremna podijeliti s Bosnom i Hercegovinom iskustva stečena u procesu EU integracija, podsjetio i kako su europski fondovi bili i ostali ključni izvor financiranja za javne investicije u Republici Hrvatskoj. U tom je kontekstu potvrdio i kako se posjet iskoristio kako bi se s predstavnicima bh. općina, gradova i županija ukazalo na to kako ojačati kapacitete potrebne za privlačenje europskih sredstava. Istaknuvši kako će projekti stalno rasti, on je potvrdio i kako su sredstva iz programa Interreg povećana na više od 120 milijuna eura te kako se očekuje stotinjak novih projekata s područja BiH koji će se provoditi s hrvatskim partnerima i partnerima iz drugih država. Inače, jedan od novih projekata od kojega će iznimnu korist imati lokalne zajednice u BiH je IPA program Interreg VI-A IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, kojim će se podupirati projekti suradnje s više od 117,600.000 eura koji su dostupni iz Europskog fonda za regionalni razvoj i fonda IPA III. Osim suradnje kroz europske fondove, RH konstantno povećava iznose koji se putem natječaja dodjeljuju za projekte od interesa za Hrvate u BiH. Milas je tako naglasio kako su ovi sastanci izvrstan format kroz koji se mogu zajedno tražiti rješenja kako unaprijediti svakodnevni život, potvrdivši kako ono što su vidjeli na terenu pokazuje da se ide u dobrom smjeru. Potvrdio je kako Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem iznimno potpomaže proračun Središnjeg državnog ureda koji ni u vrijeme krize nije smanjivan. Dapače, on je rastao i stvaraju se sve bolji uvjeti za suradnju i na dobrobit hrvatskog naroda u BiH, piše Večernjak.

Značajna pomoć Republike Hrvatske nešto je što se osjeti u velikom broju općina i gradova diljem BiH. Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović stoga je jasno naglasio kako zahvalu treba uputiti Vladi RH na čelu s Andrejem Plenkovićem, a osvrnuo se i na pitanje nadležnosti jedinica lokalne samouprave, ali i pomoći koja dolazi s razine države i entiteta za sve projekte koji se realiziraju na razini općina, gradova i županija.

IPA III mehanizam

Izjave kojima se najavljuje proširenje suradnje i bolja iskoristivost europskih sredstava kroz nove programe prekogranične suradnje osobito su važne iz kuta brojnih programskih područja s kojima općine i gradovi nastoje poboljšati ekonomsku situaciju na svom području, uz provedbu brojnih infrastrukturnih projekata kojima se podiže letvica kvalitete života. Pred BiH je sudjelovanje u IPA III mehanizmu, a osim obuke unutar BiH, koja za cilj ima pisanje što konkurentnijih programa, od iznimnog će značaja biti i iskustvo Republike Hrvatske.

(vecernji.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!