RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: Prema nacrtu dokumenta – BiH ove sedmice dobija kandidatski status za EU

 

Bosna i Hercegovina će dobiti kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji u četvrtak. To je navedeno u nacrtu dokumenta koji je procurio u javnost. Dakle, Vijeće Evropske unije predlaže Evropskom vijeću da Bosni i Hercegovini  odobri status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Tekst dokuemnta prenosimo u cjelosti:

– Nakon zaključaka Evropskog vijeća od 23.-24. juna 2022., te u svjetlu naknadne preporuke Komisije od 12. oktobra 2022. godine, Vijeće preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata, uz potvrdu od strane Evropskog vijeća, uz napomenu da su koraci navedeni u preporuci Komisije preduzeti u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, upravljanja migracijama i osnovnih prava.

Vijeće se raduje potvrđivanju ove odluke nakon decembarske sjednice Evropskog vijeća. U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Vijeće naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu prema EU, posebno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pregovora o pristupanju EU utvrđenih u Mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU kako je Vijeće usvojilo 2019.

Vijeće također poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da promptno provedu obaveze navedene u sporazumu postignutom 12. juna 2022. i hitno finaliziraju ustavnu i izbornu reformu u skladu s ključnim prioritetima.

Vijeće pozdravlja održavanje Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2. oktobra 2022. godine. Prema preliminarnim nalazima i zaključcima Izborne posmatračke misije OSCE/ODIHR-a, izbori su bili općenito konkurentni i dobro organizovani, ali obilježeni nepovjerenjem u javne institucije i pričom o etničkim podjelama. Osiguranje da se izbori sprovode u skladu s evropskim standardima ključni je prioritet naveden u Mišljenju Komisije.

EU očekuje da se funkcionalna zakonodavna tijela i vlade brzo uspostave na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou kako bi se fokusirali na reforme na putu ka EU.

Vijeće također ponavlja svoju nedvojbenu podršku evropskoj perspektivi BiH kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj državi – navodi se u dokumentu.

fena/foto

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Radončić–Sattler: Efikasnije upravljanje migrantskom situacijom u BiH

Radio Brčko

Вучић изјавио да ће Србија донирати још вакцина уколико то власти БиХ затраже

Radio Brčko

BiH: Izdavanje njemačkih radnih viza čeka se više od godinu dana

Radio Brčko