BiH

BiH: Promjeniti praksu u predlaganju komisije za akreditaciju

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanja kvaliteta BiH uputila je nadležnim institucijama u BiH dopis kojim je ukazala na potrebu promjene prakse predlaganja istih stručnjaka u komisije za akreditaciju visokoškolskih ustanova i studijskih programa.

Zahtjev je upućen Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja i Odjeljenju za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta, saopšteno je danas iz ove agencije.

U saopštenju je navedeno da Agencija smatra da ova praksa mora biti izbjegnuta jer smanjuje mogućnost svim stručnjacima da učestvuju u procesima akreditacija i stvara sumnju u transparentnost i nezavisnost rada nadležnih obrazovnih vlasti pri predlaganju stručnjaka.

Agencija podsjeća da su sva rješenja o imenovanju komisija stručnjaka objavljena na veb-stranici Agencije, stalno dostupna javnosti i nadležnim obrazovnim vlastima kako bi mogli imati uvid u svoja postupanja u skladu sa navedenim dopisom.

“Budući da se u narednom periodu očekuje značajan broj zahtjeva za akreditaciju studijskih programa, Agencija želi da skrene pažnju da praksa predlaganja istih stručnjaka nije u skladu sa zahtjevima Evropskih standarda i smjernica za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju /ESG/”, navedeno je u saopštenju.

Zbog toga Agencija preporučuje da se u komisije za akreditaciju izbjegava predlaganje rukovodilaca visokoškolskih ustanova zbog njihove odgovornosti u donošenju odluka sa aspekta konkurentskih odnosa sa ustanovom koju evaluiraju.

“S ciljem osiguranja veće nezavisnosti, koherentnosti, efikasnosti i pouzdanosti procedura akreditacija, Agencija skreće pažnju nadležnim obrazovnim vlastima, kao oficijelnim predlagačima članova komisija za akreditaciju, na potrebu izbjegavanja prakse predlaganja istih stručnjaka, kako ne bi bila prinuđena vraćati takve prijedloge komisija na izmjene i dopune”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button