RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH u oktobru posjetilo više od 165.000 turista

Bosnu i Hercegovinu je u oktobru posjetilo 165.794 turista, što je više za 15,2 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te manje za 12,1 odsto u odnosu na septembar.

Turisti su oktobru ostvarili 326.818 noćenja, što je više za 11,4 odsto u odnosu na oktobar lani, te manje za 12,9 odsto u odnosu na septembar, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 31,2 odsto, a stranih 68,8 odsto.

Broj noćenja domaćih turista u oktobru manji je za 9,8 odsto u odnosu na isti mjesec 2022. godine, te za 12,3 odsto u odnosu na septembar, dok je broj noćenja stranih turista veći za 24,7 odsto u odnosu na oktobar lani, te manji za 13,1 odsto u odnosu na septembar.

U strukturi noćenja stranih turista u oktobru su najviše noćenja ostvarili turisti iz Hrvatske 15 odsto, slijede turisti iz Srbije 11,3 odsto, Slovenije 9,8 odsto, Turske 9,3 odsto, Njemačke 5,1 odsto, SAD 4,2 odsto, Kine 3,5 odsto i Austrije tri odsto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 38,8 odsto noćenja.

Što se tiče dužine boravka stranih turista u BiH, na prvom mjestu su turisti iz Egipta sa 4,1 noći, slijede turisti iz Irske sa 3,4 noći, Kuvajta 3,3 noći, Litvanije 3,2 noći, Katara i Belgije sa po 3,1 te Ujedinjenih Arapskih Emirata i Francuske sa po tri noćenja u prosjeku.

Turistima je u oktobru u BiH bilo na raspolaganju 19.246 soba, apartmana i mjesta za kampovanje, što je manje za 0,2 odsto u odnosu na isti mjesec lani, te 42.486 raspoloživih kreveta što je više za 1,3 odsto u odnosu na oktobar 2022.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju sa učešćem od 95,4 odsto.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.