RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

БиХ: Упркос поремећајима на тржишту, мљекарски сектор одржава стабилност

Савјет министара Босне и Херцеговине усвојио је Анализу стања на тржишту млијека и млијечних производа у Босни и Херцеговини за период 2019. – 2022. година, а према којој сектор производње и прераде млијека још одржава стабилност успркос поремећајима на тржишту насталим усљед пандемије Ковида-19 и смањења производње и раста цијена сточне хране.

У БиХ је у прошлој години укупно произведено 621,33 милиона литара сировог млијека, од чега крављег 601,2 милиона литара, овчијег 12,9 милиона литара и козјег 7,23 милиона литара. Прошлогодишња производња сировог млијека је забиљежила повећање од 3 одсто у поређењу с претходним годинама.

Мљекаре од домаћих произвођача откупљују просјечно до 40 одсто произведених количина свјежег сировог крављег млијека. У прошлој години мљекарама је испоручено више од 250 хиљадаа тона, и то по просјечној цијени од 0,70 КМ по литри, што је више за 10 фенинга у односу на претходне три године. Истовремено су инпути за производњу били у сталном порасту, почевши од 2019. године, а 2022. је забиљежен раст између 40 и 60 одсто.

У БиХ послују 23 мљекаре с капацитетима прераде од 350 милиона литара, а њихова искориштеност је око 60 одсто. Млијеко и млијечне производе на европско тржиште пласира 11 мљекара из БиХ.

Произвођачи сировог млијека корисници су подстицајних средстава. Током 2022. године исплаћен је 81 милион КМ по основи премије за млијеко, односно 8 милиона или 11 процената више него годину раније.

Најзначајније повећање потрошачких цијена је изражено током прошле године, када је за килограм маслаца било потребно издвојити у просјеку око 28 КМ, тврдокорног сира око 17 КМ, килограм маргарина око 6 КМ и литру млијека око 2 КМ.

Обим укупне спољнотрговинске размјене млијека и млијечних производа износио је 337 милиона КМ у прошлој години, од чега је удио увоза у укупном промету износио 66, а извоза око 34 одсто. Вриједност укупног увоза млијека и млијечних производа износила је 223,8 милиона КМ и забиљежила је раст од 29 одсто у прошлој у односу на претходну годину. Истовремено, из БиХ је извезено млијека и млијечних производа у износу 112,9 милиона КМ, што представља раст од 21 одсто. На повећање вриједности увоза и извоза утицало је повећање увозних и извозних цијена млијека и млијечних производа.

Покривеност увоза извозом млијека и млијечних производа у прошлој години износила је 50 одсто и у периоду од 2019. до 2022. године смањена је за 9 процената.

Највише млијека и млијечних производа на тржиште БиХ увезено је из Европске уније (рекордних 203,34 милиона КМ), што је повећање за 31 одсто у односу на претходну годину.

Иако бх. извоз млијека на тржиште Европске уније биљежи континуирано повећање и у прошлој години је достигао готово 26 милиона КМ, Босна и Херцеговина и даље највише извози на тржиште ЦЕФТА-е, гдје је у прошлој години извезено млијека и млијечних производа у вриједности 86,68 милиона КМ, што је повећање за 28 одсто у односу на претходну годину.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.