RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH, za tri godine, zaradila 273 miliona KM od izvoza obuće

Oblast proizvodnje obuće u BiH ostvarila je prihod u posljednje tri godine od 322 miliona KM, od čega je 273 miliona KM ostvareno kroz izvoz, rezultat je analize magazina “Poslovne novine” i bonitetne kompanije “LRC BIS”.

Sa 85 odsto udjela izvoza u ukupnom prihodu, ova industrijska grana nalazi se na drugom mjestu, iza proizvodnje koksih peći, a sa krajem prošle godine ukupno 108 kompanija bavilo se ovom djelatnošću i zapošljavalo 14.790 radnika.

“Osim činjenice da predvodi cijelu ekonomiju BiH, proizvodnja obuće krucijalno utiče na manje sredine u zemlji, s obzirom da top 10 kompanija ove industrije dolazi iz gradova kao što su Tešanj, Kotor Varoš, Teslić, Travnik, Novi Travnik i Prijedor”, navodi se u saopštenju “Poslovnih novina”.

Izvršni direktor “LRC-a” Emil Kučković rekao je da se korištenjem “poslovnih inteligentnih sistema” na godišnjem nivou, odnosno ažuriranjem godišnjih finansijskih izvještaja, može doći do smjernica i putokaza gdje i u kojim industrijama bi trebalo preduzeti određene aktivnosti, kako bi se unaprijedio poslovni ambijent.

“Ovo je važno, jer omogućavamo kompanijama da kroz podsticaje i strategiju poboljšaju poslovni ambijent, ali i da te industrijske grane ostvare što bolje rezultate”, istakao je Kučković.

Iz “Poslovnih novina” podsjećaju da će u srijedu, 26. septembra, u Sarajevu biti održana dodjela priznanja najboljim kompanijama – “100 najvećih u BiH”, koju organizuje ovaj magazin u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH, a uz podršku “LRC-a”.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Принудном наплатом пореза и казни остварен приход од преко пола милиона марака

Дејана Крстић

Inspektorat u prošloj godini ostvario prihod od oko 436 hiljada maraka

Sanita Jerković Ibrahimović