RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Брчко: Полиција забранила “Тројку из блока” јер је превише добро посјећена

Полиција Брчко дистрикта  је забранила за данас најављени хуманитарни турнир “Тројка из блока”.

Спортско-хуманитарни турнир који се већ пет година одржава током љетних мјесеци на Тргу младих у Брчком, одједном је постао безбједносни ризик, судећи по Рјешењу које је данас стигло на адресу “Конзервативног клуба”.

У њему стоји да “је утврђено да је одржавање мирног окупљања организатора најављено за период када је на мјесту одржавања мирног окупљања, односно Тргу Младих, појачана фреквенција грађана, те да би одржавање овог мирног окупљања проузроковало блокаду дијела Трга Младих који трг је уствари пјешачка зона у Брчком, односно да би одржавања мирног окупљања довело до онемогућавања слободног кретања грађана који нису учесници таквог окупљања као и изазвало негодовање одређеног дијела грађана који нису учесници таквог окупљања који би могли резултирати инцидентним ситуацијама па чак и нарушавањем јавног реда и мира.”

Другим ријечима, пошто ће “Тројка из блока”, као и свих година до сада, изазвати велико интересовање грађана – треба је забранити.

Поруке које се шаљу свим организацијама, удружењима грађана и спортским колективима су јасне.

Као прво, организујте само оне догађаје који неће бити посјећени. Тако ће полиција моћи гарантовати безбједност истих. Трг младих служи за шетање, не за догађаје. Њих треба протјерати из Брчког, заједно са младима, јер је ионако превелика “фреквенција грађана”.

Као друго, све што потенцијално може изазвати “негодовање одређеног дијела грађана” треба забранити. Надамо се да је Полиција Брчко дистрикта свјесна да, уколико се буду држали овог критеријума приликом одобравања јавних скупова – у Брчком се никада више неће одржати ни један догађај.

“Конзервативни клуб” већ пет година успјешно учествује у организацији “Тројке из блока”, турнира који промовише хуманост и спорт и на јединствен начин оживи центар нашег града барем један дан у години.

Питамо се да ли се иза овакве одлуке крије неспособност Полиције Брчко дистрикта да гарантује безбједност грађана на мирним окупљањима, и то оним са хуманитарним и спортским карактером. Ако је то заиста тако, онда о томе треба причати отворено.

Или оваква одлука ипак има политичку позадину? Јер повећана “фреквенција грађана” није била проблем бројним другим догађајима који су овог љета одржани на Тргу младих. И неће бити проблем неким догађајима који су већ најављени.

На крају, јавно питамо Полицију Брчко дистрикта и ово: Колико мали скуп треба бити како не би представљао безбједносни изазов? Или, можда је боље – ко га треба организовати?

 

Конзервативни клуб

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!