RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Broj migranata na Balkanu povećan za 60 posto, a godišnje se iseli pet posto stanovništva

Zamjenica generalnog direktora Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Ugochi Florence Daniels izjavila je danas na konferenciji “Sarajevski dijalog o migracijama” da je prošle godine na zapadnom Balkanu zabilježeno povećanje broja migranata od 60 posto u odnosu na 2021.

Pojasnila je da istovremeno pet posto lokalnog stanovništva svake godine napusti regiju zbog društvenih i ekonomskih faktora.

Daniels je poručila da je neophodan nastavak napora u borbi protiv krugova koji se bave trgovinom ljudima i na uspostavljanju sistema za povratak u zemlje podijetla onih migranata koji ne ispunjavaju zakonske uvjete za ostanak.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić rekao je da će zemlje zapadnog Balkana biti još više jedinstvene i solidarne u svladavanju svih problema koje sa sobom nose migracije.

Dodao je da geostrateški značaj regije dugo nije bio očigledniji nego tijekom migrantske krize, koja osim humanitarnog predstavlja i politički i sigurnosni izazov.

– Kriminalitet u migrantskoj krizi se najviše ogleda u ilegalnom transportu i trgovini ljudima, ali i drogom i oružjem – naglasio je Nešić.

Istaknula je da su zemlje regije svojim odnosom prema toj krizi pokazale da što prije trebaju postati dio Europske unije.

Državni tajnik za pitanja migracija i azila Švedske Anders Hall naglasio je da su migracije u vrhu prioriteta švedskog predsjedavanja Europskom unijom, te da su zemlje zapadnog Balkana ključni partneri EU u nastojanju na očuvanju sigurne i prosperitetne Europe.

Podcrtao je da BiH ima povijesnu priliku postati punopravna članica EU i pozvao da ona bude iskorištena jer će je ostale članice rado primiti.

Na konferenciji na Jahorini bi trebao biti usvojen akcijski plan za implementaciju obveza iz Skopske deklaracije usvojene na Ministarskoj konferenciji o održivom upravljanju migracijama na zapadnom Balkanu u studenom 2022.

(vecernji.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.