BiH

Brojne poruke podrške Turskoj iz BiH

Nakon što je razoran zemljotres rano jutros pogodio jug Turske, na granici sa Sirijom, poruke podrške stigle su od brojnih bosanskohercegovačkih zvaničnika.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izrazio je solidarnost sa turskim narodom i ponudio svaku pomoć koju BiH može pružiti.

“Izražavam najdublje saučešće Turskoj zbog gubitaka života i razaranja uzrokovanih razornim zemljotresom. Moje misli su sa pogođenima, povrijeđenim i porodicama onih koji su izgubili živote. Stojimo uz turski narod, nudeći svu pomoć koju možemo da pružimo”, napisao je Konaković na “Tviteru”.

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto uputila je telegram saučešća predsjedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoanu i turskom narodu.

“U  svoje lično i ime Savjeta ministara Bosne i Hercegovine izražavam Vama, porodicama stradalih i turskom narodu iskreno saučešće povodom razornog potresa koji je pogodio vašu zemlju. Bosna i Hercegovina stoji uz vas i uvijek možete računati na našu prijateljsku podršku”, navela je Krišto u telegramu.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić izrazio je saučešće ministru unitrašnjih poslova Republike Turske Sulejmanu Sojluu, te porodicama i turskom narodu.

“Veoma nas je potresla vijest o razornom zemljotresu u kojem je poginuo i povrijeđen veliki broj građana Turske. Povodom ove tragične nesreće, Vama, porodicama stradalih i povrijeđenih građana te narodu Republike Turske, upućujemo iskreno saučešće. Ministarstvo bezbjednosti i bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine stoje vam na raspolaganju za svaku vrstu pomoći”, naveo je Nešić.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegocine Nikola Špirić uputio je telegram saučešća predsjedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoanu, iskazavši spremnost za pružanje pomoći narodu Turske.

“Duboko sam pogođen vijestima o razornom zemljotresu koji je jutros pogodio Vašu zemlju. Upućujem Vam izraze iskrenog saučešća i solidarnosti sa narodom Republike Turske. Spremni smo pružiti svu potrebnu pomoć Republici Turskoj. Molim Vas da porodicama poginulih prenesete naše saučešće, a povrijeđenima želje za brzim oporavkom”, naveo je Špirić u telegramu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je telegram saučešća predsjedniku Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafi Sentopu.

“Sa velikom tugom sam primio vijest o strašnoj tragediji koju je prouzrokovao  zemljotres u Vašoj zemlji i u kojoj je poginulo stotine vaših državljana. Upućujem Vam izraze najiskrenijeg  saučešća. Molim Vas da porodicama poginulih prenenesete izraze iskrenog saosjećanja, a povrijeđenim građanima želje za brz oporavak. Moje misli su s Vama i Vašim građanima”, naveo je Zvizdić u telegramu.

Podršku je iskazazao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je izrazio saučešće zbog izgubljenih života u Turskoj i Siriji i istakao da će Republika Srpska ponuditi pomoć.

“Iskreno saučešće zbog izgubljenih života u razornom zemljotresu u Turskoj i Siriji. Naše misli su s njihovim porodicama i povrijeđenima”, naveo je Dodik na “Tviteru”.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izrazio je saučešće i uputio poruke podrške turskom narodu.

“Šokantne vijesti jutros iz Turske, koju je pogodio razorni potres. Izražavam duboko saučešće za sve živote izgubljene u ovom tragičnom događaju, dok smo uz sve one koji su pogođeni”, objavio je Čović na Tviteru.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković objavio je na “Tviter” nalogu Vlade RS da je “duboko potresen viješću o razornom zemljotresu u Turskoj i Siriji”.

“Istinski saosjećamo sa porodicama nastradalih, i sa svima koji su pogođeni ovom tragedijom.  Želimo da porodicama nastradalih prenesemo izraze iskrenog saučešća, a povrijeđenim građanima želje za što brži oporavak. Stojimo uz vas u ovim teškim trenucima”, naveo je Višković.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!