BiHIzbori 2020Izbori Brčko

CCI uputio Javni poziv za izjašnjavanje političkih subjekata

Centri Civilnih Inicijativa danas su poslali 31 pismo na adrese stranaka i nezavisnih kandidata u Brčko distriktu BiH. Javno pozivamo izjašnjavanje političkih subjekata za unapređenje rezultata procesa javne revizije u Brčko distriktu BiH koje prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

Pozivamo Vas da do kraja predizborne kampanje izjasnite se da li podržavate uspostavljanje efikasnijeg mehanizma praćenja realizacije nalaza i preporuka datih od strane Kancelarije za reviziju javne uprave i institucija u Brčko distriktu BiH u smislu izrade Uputstva postupanja revidiranih subjekata sa definisanim nosiocima aktivnosti i rokovima, te uspostavljanje mehanizma za sankcionisanje institucija i pojedinaca koji revizorske preporuke ne realizuju.

OBRAZLOŽENJE:

Analizom procesa javne revizije u Brčko distriktu BiH uočena je potreba za uspostavljanje efikasnijeg mehanizma praćenja realizacije nalaza i preporuka datih od strane Kancelarije za reviziju javne uprave i institucija u Brčko distriktu BiH. U četverogodišnjem periodu revidiranim institucijama upućeno je 1687 preporuka, od čega je realizovano svega 33% preporuka, a značajan broj nerealizovanih preporuka se ponavlja iz godine u godinu. Također, u 37% slučajeva institucije nisu u zakonskom roku dostavile program mjera uklanjanja uočenih nepravilnosti, što ukazuje na nedovoljnu odgovornost revidiranih institucija.

Akcionim planom za realizaciju prioriteta iz analitičkog izvještaja Evropske komisije definisane su, između ostalog, aktivnosti za osiguranje pravovremenog i sistemskog provođenja preporuka javne revizije. U Brčko distriktu BiH, prema ovom dokumentu, trebalo bi izraditi Uputstvo postupanja revidiranih subjekata sa definisanim nosiocima aktivnosti i rokovima, čime bi se znatno doprinijelo odgovornosti revidiranih institucija i povećanju stepena realizacije revizorskih preporuka.

Smatramo da bi donošenje navedenog Uputstva doprinijelo odgovornijem i transparentnijem trošenju javnih sredstava i većoj realizaciji revizorskih preporuka. Kako bi rezultati procesa javne revizije bili učinkovitiji potrebno je uspostaviti mehanizme za sankcionisanje institucija i pojedinaca koji ne realizuju preporuke date od strane Kancelarije za reviziju.

S obzirom da je Vaš politički subjekt kandidat za lokalne izbore u Brčko distriktu BiH, molimo Vas da se do 10.11.2020. godine izjasnite da li podržavate donošenje Uputstva postupanja revidiranih subjekata sa definisanim nosiocima aktivnosti i rokovima, te uspostavljanje mehanizma za sankcionisanje institucija i pojedinaca koji ne realizuju revizorske preporuke. Centri civilnih inicijativa će putem sredstava javne komunikacije informisati javnost o podršci političkih subjekata za uspostavljanje veće kontrole trošenja novca građana od strane javnih institucija u Brčko distriktu BiH.

Više informacija na stranici Centra civilnih inicijativa, gdje je Izjava za unapređenje rezultata procesa javne revizije u Brčko distriktu BiH (http://www.cci.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button