RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Четрдесетогодишњи мушкарац из Живиница преминуо од посљедица изазваних грипом

Четрдесетогодишњи мушкарац из Живиница преминуо је у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) у Тузли усљед компликација које су настале с тешком респираторном инфекцијом (САРИ).

Како је за “Кlix.ba“ потврђено из Универзитетског клиничког центра у Тузли, мушкарац који је у недјељу преминуо налазио се у Клиници за заразне болести.

“Овај пацијент је имао тешку респираторну инфекцију (САРИ), али код њега није била микробиолошки доказана инфлуенца. Према упутама је био под сентинел надзором, имао је тешку упалу плућа и све остале проблеме. Налазио се у Заводу за анестезију гдје је био прикључен на апарату за вјештачку вентилацију, а ту је и преминуо”, потврдио је за поменути портал начелник Клинике за заразне болести Сеад Ахметагић.

Ахметагић је за рекао да је у Универзитетском клиничком центру у Тузли од 1. јануара ове године до данас хоспиталисала 38 пацијената са сумњом на инфлуенцу, односно вирус грипа.

“Тренутно у УКЦ-у Тузла има 27 хоспитализираних болесника, 18 је у Клиници за заразне болести, један у Клиници за плућне болести, два су у Клиници за дјечије болести и шест је у Заводу за анестезију и они су прикључени на механичку вентилацију (апарати за вјештачко дисање, оп.а.). Свих шест пацијената је са тешким обликом респираторне инфекције (САРИ). Такођер, код њих пет је потврђена инфлуенца типа А, а код једног није”, прецизирао је Ахметагић.

Као излијечено или са побољшаном клиничком сликом досад је из Клинике за заразне болести отпуштено 11 пацијената, једна а особа је отпуштена из Завода за анестезију.

Тестирање с молекуларном дијагностиком у Заводу за микробиологију у Тузли почело је 1. децембра прошле године, а први потврђени случај инфлуенце типа А забиљежен је 13 дана касније.

Досад је тестирано 35 особа, од чега је 25 одраслих особа и десеторо дјеце. Код четири одрасла пацијента потврђена је инфлуенца Х1Н1, а код шест Х3Н2. Код двоје дјеце потврђена је инфлуенца грипе подтипа Х1Н1.

Из Универзитетског клиничког центра у Тузли као најбољи вид заштите од вируса грипе наводе вакцинацију.

Грађанима се у овом периоду посебно савјетује вакцинисање јер још увијек за то није касно, затим редовно прање руку, стављање руке преко уста приликом кашљања, избјегавање шетања на отвореном, односно мјестима гдје је превелика концентрација људи.

Такође, уколико се појави вирус грипа, грађанима се савјетује мировање.

Пред БиХ налази се епидемијски шестоседмични вал који се очекује у наредном периоду, а због неповољне епидемиолошке ситуације у регији посјете пацијентима у Универзитетском клиничком центру у Тузли обустављене су до даљњег.

Подсјећамо, раније у понедјељак, из Института за јавно здравство Републике Српске је саопштено да је од 25. до 27. јануара преминуло још пет особа од посљедица грипа на подручју РС, чиме је број преминулих порастао на 12.

Извор: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Živinice: Pronađena djevojčica Ajiša Mazić

Radio Brčko

Нездрав ваздух у Зеници, у Тузли, Лукавцу, Високом и Живиницама

Radio Brčko

BiH: Virusom Zapadnog Nila inficirano šest osoba

Radio Brčko