RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Cijene namirnica u Republici Srpskoj moraju biti kao 5. marta

U Republici Srpskoj danas je na snagu stupila uredba Vlade Srpske o vraćanju cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda na nivo koji je zatečen u prometu 5. marta, čime se sprečava eventualni nekontrolisani rast cijena proizvoda u trgovinama.

Iz Ministarstva trgovine i turizma saopšteno je da je Vlada donijela ovu uredbu kao privremenu mjeru neposredne kontrole cijena, s ciljem zaštite životnog standarda stanovništva zbog situacije nastale pojavom virusa korona u Republici Srpskoj.

U saopštenju se dodaje da će uredbom biti obuhvaćene redovne cijene evidentirane za navedeni datum.

“Inspekcijski nadzor nad primjenom ove uredbe vršiće republički tržišni inspektori i tržišni inspektori u jedinicama lokalne samouprave, a novčane kazne za prekršioce iznose i do 20.000 KM”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva trgovine i turizma navode da se mjere neposredne kontrole odnose na sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica, na mlijeko i mliječne proizvode, jaja i proizvode od jaja, šećer, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, vodu za piće, jestivo ulje i svinjsku mast.

Mjere neposredne kontrole odnose se i na maslac, maslo i margarin, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i dječiju hranu za dojenčad i malu djecu, na dodatke ishrani, hranu za posebne medicinske potrebe, hranu pogodnu za lica netolerantna na gluten, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenske uloške, deterdžent za veš, deterdžent za suđe, sapun i sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku /uključujući koncentrisani alkohol/.

U saopštenju se navodi da se mjere neposredne kontrole odnose i na toaletni papir, paste za zube, zaštitne kombinezone i drugu zaštitnu i medicinsku odjeću i obuću, na zaštitne naočale i vizire, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, hirurške maske, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3 i posteljinu i ostali veš za zdravstveni sistem.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Цијене воћa и поврћа у благом паду

Vladimir Matijević

Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u BiH porasle za 1,5 posto

Radio Brčko

Cijene nafte na svjetskim tržištima u padu već drugi tjedan zaredom

Radio Brčko