BiH

CIK BiH: Neophodna reforma u oblasti izbornog zakonodavstva

Predsjednik i članovi Centralne izborne komisije BiH danas su održali online sastanak s ambasadorom Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH, Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH,  ambasadoricom Kathleen Kavalec, šeficom Misije OSCE-a u BiH i Ericom Nelsonom, ambasadorom SAD-a u BiH.

Ambasadori su na sastanku pozdravili rad i napore koje je uložila Centralna izborna komisija BiH u provedbi Lokalnih izbora u 2020. godini, pod izuzetno teškim okolnostima.

Centralna izborna komisija BiH je bila izložena političkim napadima, s političkim liderima koji su vršili prijekorne napade i na pojedine članove institucije. I dalje postoji jasno protivljenje bilo kakvim pokušajima podrivanja legitimiteta Centralne izborne komisije BiH kao institucije.

Razgovarano je o reformi Izbornog zakona BiH i formiranju i početku rada Interresorne radne grupe za Izmjene izbornog zakona BiH, odnosno učešću predstavnika Centralne izborne komisije BiH u njenom radu.

Zaključeno je da je uključenje Centralne izborne komisije BiH u rad na izbornoj reformi iznimno važno. Uloga Centralne izborne komisije BiH u izbornoj reformi, kao provedbenog tijela, kao i zbog njenog iskustava u organizaciji i provedbi izbora, može samo doprinijeti kvalitetu kreiranih zakonskih rješenja.

Također, na sastanku je naglašeno da se vidljivi problemi u izbornom sistemu ne mogu riješiti samo radom Centralne izborne komisije BiH. Proces izborne reforme potreban je kako bi se BiH približila europskim standardima i kako bi se osigurali novi alati za ublažavanje prevara i poboljšanje izborne funkcije.

Na sastanku je razgovarano i o konkretnim rješenjima u izmjenama zakona, u smislu promjene sastava biračkih odbora, jačanje odredbi o finansiranju kampanje i izmjeni podzakonskih akata, poboljšanje tačnosti i brzine prebrojavanja glasačkih listića, povećanje tačnosti Centralnog biračkog spiska i dodavanje zakonskih odredbi za uključivanje tehnologija u izborni proces, koje mogu uvelike poboljšati transparentnost izbora 2022. godine.

Članovi CIK-a BiH su upoznali ambasadore o aktivnom radu institucije na kreiranju prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, a koji će biti ponuđen u cilju provođenja reformi za poboljšanje izbornog sistema u BiH i njegovo približavanje europskim standardima.

Navedeni prijedlog po njegovoj finalizaciji će biti prezentiran i predstavnicima međunarodne zajednice, ODIHR-a, Venecijanske komisije, kao i akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, nevladinom sektoru i sveukupnoj javnosti u BiH, a isti će sadržavati i rješenja iz preporuka ODIHR-a / GRECO-a, saopćeno je iz Ureda za informiranje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Back to top button