RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

CIK traži da se odgodi raspisivanje izbora

Centralna izborna komisija (CIK) BiH traži od Parlamentarne skupštine BiH donošenje dopuna Izbornog zakona BiH kojima bi se, zbog stanja uzrokovanog epidemijom virusa korona, odgodilo raspisivanje i održavanje izbora.

CIK BiH na današnjoj korespondentnoj sjednici usvojio je zaključak o pokretanju inicijative za donošenje zakona o dopunama Izbornog zakona BiH koju dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH, saopšteno je iz Komisije.

Predloženim dopunama Izbornog zakona BiH uvodi se pojam vanrednih okolnosti koje podrazumijevaju vanrednu situaciju, te stanje prirodne nepogode i druge nesreće, proglašene od nadležnih institucija u BiH, što podrazumijeva sve nivoe vlasti, i utvrđuje da CIK ima ovlaštenja da donese odluku o odgađanju raspisivanja i održavanja izbora, što do sada nije bilo propisano.

Takođe, predlaže se propisivanje obaveze CIK-a da donese odluku o raspisivanju i održavanju izbora kad utvrdi da su ispunjeni uslovi za održavanje izbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH, a najkasnije u roku do 90 dana od prestanka vanrednih okolnosti, saopšteno je iz Komisije.

Ocjena postojanja zakonskih uslova za održavanje odgođenih izbora bila bi u nadležnosti CIK-a, koji bi ovu odluku bio ovlašten donijeti i za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti, ukoliko utvrdi da te okolnosti više ne onemogućavaju organizaciju održavanja izbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

CIK podsjeća da je zbog epidemiološke situacije u zemlji u vezi sa sprečavanjem širenja epidemije virusa korona Savjet ministara 17. marta donio Odluku o proglašenju nastanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, kao i Odluku o postupanju institucija BiH u cilju obezbjeđivanja zaštite života i zdravlja zaposlenih zbog opasnosti od moguće pojave epidemije zarazne bolesti prouzrokovane virusom korona.

U saopštenju se dodaje da je Republika Srpska donijela Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Srpske, dok je Federacija BiH (FBiH) donijela Odluku o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom virusa korona.

Uvažavajući navedenu situaciju u BiH, CIK konstatuje da je kapacitet rada institucija umanjen, a sloboda kretanja građana ograničena.

“Kako bi raspisivanjem izbora već narednog dana počeli teći rokovi za sprovođenje izbornih aktivnosti, kao što je prikupljanje potpisa od strane političkih subjekata, jasno je da u datim okolnostima navedeno nije moguće preduzeti, kako zbog ograničene slobode kretanja tako i zbog sprečavanja širenja epidemije”, ističe se u saopštenju CIK-a.

Iz CIK-a dodaju da navedeno, ali i niz drugih aktivnosti koje ne bi bilo moguće realizovati, stvara objektivne i neotklonjive smetnje za sprovođenje slobodnih izbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Zakon o dopunama Izbornog zakona BiH bi, prema predloženom zakonskom rješenju, stupio na snagu dan nakon objavljivanja u “Službenom glasniku BiH”.

Prema važećem Izbornom zakonom BiH, CIK BiH dužan je početkom maja raspisati lokalne izbore, koji bi bili održani u oktobru.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.