RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Cikotić: Migrantska kriza u BiH neće biti okončana ni brzo ni lako

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio je da migrantska kriza u BiH neće biti okončana ni brzo ni lako.

Na okruglom stolu u Sarajevu o temi “Migrantska kriza – Bosna i Hercegovina 2020”, Cikotić je rekao da bi Vijeće ministara BiH danas trebalo potvrditi odluku o proglašenju kampa Lipa za privremeni prihvatni centar.

– Postoji plan da iskoristimo kapacitete kampa Bira za smještaj migranata na dva do tri mjeseca dok Lipa ne bude spremna – istakao je Cikotić.

Pojasnio je da se ovih dana privodi kraju odluka Vijeća ministara o formiranju radne grupe za izradu petogodišnje strategije za upravljanje migracijama.

– Određenim setom mjera uspjeli smo značajno smanjiti broj migranata u BiH, ali i smanjiti njihov priliv preko istočne granice – naveo je Cikotić.

Koordinator za humanitarne operacije Međunarodne organizacije za migracije Dražen Rozić kazao je da su sredstvima EU značajno poboljšani uslovi u kampovima po pitanju pandemije koronavirusa.

– Ipak, migranti koji su van kampova nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu i postoji opasnost da šire zarazu neznajući da su zaraženi – dodao je Rozić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Podignuta optužnica protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića

Radio Brčko

Intenzivirane pripreme za gradnju migrantskog centra na lokalitetu Lipa

Radio Brčko

Špirić: Od Cikotića očekujem detaljan izvještaj o stanju migrantske krize u BiH

Radio Brčko