RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Čović: Pravnim sredstvima spriječiti daljnju zlouporabu izbornog procesa u Mostaru

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović uputio je novo pismo predstavnicima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini u kojem ih obavještava da je jučer službeno podnesena kaznena prijava Tužiteljstvu BiH protiv predsjednika i članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i nesavjesnog rada u službi.

Kako navodi, postoji mnogo elemenata nezakonitih i institucionalno neprihvatljivih radnji koje im se stavljaju na teret, od kojih su im mnoge već ranije predočene, a došlo se i do novih spoznaja koje predstavljaju elemente za kazneni progon.

-Ti elementi obuhvaćaju kronologiju prethodnih „propusta“ na koje smo blagovremeno upozoravali, a koji su evidentno poslužili kao priprema terena za organizirano, plansko i koordinirano otuđenje vijećničkih pozicija u većinski hrvatskim izbornim područjima u korist probošnjačkih stranaka. Ukratko, umjesto da zajedno proslavimo dan mostarskih izbora kao praznik demokracije, svjedočili smo nedopustivim zloporabama i besprizornoj krađi, tj. udruženom kriminalnom djelovanju državne institucije Središnjeg izbornog povjerenstva i bošnjačkih političkih subjekata koji su svojevremeno u tu instituciju instalirali svoje stranačke poslušnike, čime je stvorena nelegalna situacija, ističe se u pismu.

Čović navodi da ne treba posebno naglašavati koliko je „opasno i drsko u gradu koji je primjer postkonflitkne lokalne sredine koja zahtijeva uvijek brižan i delikatan pristup, balans i ravnotežu poduzimati takve radnje koje destabiliziraju odnose i unose nemir između Hrvata i Bošnjaka“.

-Uzimajući u obzir sve navedeno, već sada su izbori duboko kompromitirani na način da pobrojane nepravilnosti i nezakonitosti, koje će sasvim sigurno biti predmet sudskog postupka, nije moguće korigirati upornim prebrojavanjem glasova. Zbog obilnog dokaznog materijala koji potkrepljuje navedene indicije za očekivati je očitovanje Tužiteljstva i Suda o zavjereničkom karakteru djelovanja Središnjeg izbornog povjerenstva u sprezi s bošnjačkim političkim subjektima, primarno u smislu planskog fiktivnog prijavljivanja birača bošnjačke nacionalnosti u većinskim hrvatskim područjima te suučesništva u pratećim zavjereničkim malverzacijama kojima su izravno favorizirani bošnjački politički subjekti. Zbog svega toga suočeni smo s realnim rizikom da rezultati provedenih izbora, koji su epilog udruženog manipulativno-kriminalnog djelovanja u koje je uključena i institucija Središnjeg izbornog povjerenstva u aktualnom sastavu, budu sudski i politički osporeni. Takvo što nas zasigurno vraća na početak procesa, ali u daleko lošiju poziciju od one u kojoj smo bili uoči pregovora, što, duboko sam uvjeren, nitko od nas ne želi, ističe Čović.

U pismu upućenom voditelju Izaslanstva Europske unije u BiH Johannu Sattleru, visokom predstavniku Valentinu Inzku, američkom veleposlaniku Ericu Nelsonu i voditeljici Misije OESS-a Kathleen Kavalec, Čović ih poziva da pomno pratite razvoj situacije kako bismo „pravnim sredstvima kroz nadležne institucije Bosne i Hercegovine ispravili nepravdu i spriječili daljnju zlouporabu izbornog procesa u Gradu Mostaru“.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Čović uputio čestitku povodom Božića i Nove godine

Radio Brčko

Čović: Od četvrtka FBiH može raspolagati proračunskim sredstvima

Radio Brčko

Čović: Odnose s Rusijom podići na viši nivo

Radio Brčko