BiH

Čović: Široki Brijeg važno središte institucija hrvatskog naroda

Paljenjem svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava te Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća započeo je program obilježavanja Dana Grada Širokog Brijega.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS BiH Dragan Čović uputio je čestitke za obilježavanja Dana Grada Širokog.

–  Široki Brijeg je grad po mjeri čovjeka i važno središte institucija hrvatskog naroda na području zapadne Hercegovine. S novom zaobilaznicom koja kreće iz Mostara, preko Širokog Brijega, do granice s Republikom Hrvatskom ćemo ovo područje dodatno unaprijediti i prometno dodatno otvoriti. Bit će to jedan od prioriteta i unaprijediti će ovo područje u gospodarskom, kulturnom, sportskom i svakom drugom smislu, a to je od velike važnosti za stanovnike zapadne Hercegovine i cijeli hrvatski narod u Bosni i Hercegovini – istaknuo je ovom prigodom Čović.

On se osvrnuo i na političku situaciju u Bosni i Hercegovini i događanja vezana uz izmjene Izbornog zakona od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta.

– Ja sam protiv toga da visoki predstavnik bilo što nameće, ali kada je već krenuo nametati onda će morati završiti taj posao do kraja uravnoteženo. Nadam se da će ispoštovati odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i uvjeren sam da ćemo u tom slučaju na ove izbore ići relaksirano od pritiska koji dolaze od značajnog dijela bošnjačkih stranaka s nakanama da transformiraju Federaciju BiH u unitarni prostor, bošnjački prostor i entitet jednog naroda. Uvjeren sam da ćemo dovoljno napraviti s političke strane, pa i kroz ovakva okupljanja kako bismo poslali jasnu poruku da gradimo europsku Bosnu i Hercegovinu u našem Širokom Brijegu i ostalim mjestima gdje žive Hrvati. Visoki predstavnik treba pratiti takve nakane i ja sam uvjeren da će on tako i učiniti – kazao je Čović.

Gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević naglasio da je Široki Brijeg značajno gospodarsko i kulturno središte u ŽZH i cijeloj BiH.

– Široki Brijeg je kroz povijest uvijek bio značajna sredina, ponajprije u političkom smislu. Kroz povijest je ovaj grad hrvatski disao i borio se za hrvatsku ideju, a tako je i danas kada želimo poslati snažnu poruku. Široki Brijeg je u posljednjih tridesetak godina doživio renesansu, jer je nekada spadao među najmanje razvijene sredine, dok je danas među najbolje razvijenima na području cijele Federacije BiH i to dokazuju svi gospodarski pokazatelji – naveo je Kraljević.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button