BiH

Crveni križ FBiH obilježava nedjelju borbe protiv tuberkuloze

U skladu sa javnim ovlaštenjima, Crveni križ Federacije BiH svake godine obilježava Nedjelju/Tjedan borbe protiv tuberkuloze u tradicionalnom terminu od 14. do 21. septembra.

Ove godine će aktivnosti provesti pod motom „Vrijeme je da prevencija i liječenje zaustave tuberkulozu“.

Crveni križ se, kao humanitarna organizacija od društvenog značaja, bavi, pored ostalog, i zdravstvenim prosvjećivanjem, i jedan je od najpouzdanijih partnera zdravstvenim radnicima u borbi za sprječavanje epidemija širom svijeta.

Imajući u vidu značaj pravilnog i pravovremenog liječenja i pomoći koju porodica može pružiti oboljelom, volonteri Crvenog križa na terenu će provesti edukativne, zdravstveno-socijalne, higijensko-epidemiološke i promotivne aktivnosti. Ova sedmica se koristi za mobiliziranje javnosti i podizanje svijesti o značaju borbe protiv tuberkuloze.

Također, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine je štampao poster i doplatne poštanske markice u apoenima od 0,20 KM koje će JP BH POŠTE d.o.o. i H POŠTE Mostar putem svojih filijala distribuirati tokom Nedjelje/Tjedna. Markice za građanstvo u apoenima od 0,50 KM će naši aktivisti na javnim mjestima, mijenjati za humanitarni prilog. Posteri će, također, biti dostupni na javnim mjestima.

Uzimajući u obzir novonastalu situaciju u vezi sa pandemijom koronavirusa COVID-19, aktivnosti će u saradnji sa općinskim strukturama i zdravstvenim radnicima biti usmjerene na

– Organiziranje edukativnih predavanja za prevenciju i provođenjenja mjera zaštite i samozaštite posebno oboljelih od tuberkuloze sa  posebnim osvrtom na zaštitu od  koronavirusa

– organiziranje akcija darivanja krvi

– provođenje akcija vezanih na provođenje higijensko-epidemioloških mjera (čišćenje i dezinfekcija)

– prikupljanje humanitarnih priloga u zamjenu za markice

– distribucija informativno-edukativnog materijala (na javnim mjestima, u školama, zdravstvenim ustanovama…)

– organiziranje informativne kampanje putem medija

– anketiranje građana

– obilazak oboljelih od tuberkuloze i uručivanje prigodnih poklona i informativnog materijala oboljelim i njihovim porodicama

Iako oboljelih od tuberkuloze ima u svim zemljama svijeta, ipak najviše oboljelih živi u zemljama Azije i Afrike. Prema podacima zdravstvenih institucija, u BiH je posljednjih desetljeća zabilježen pad broja osoba oboljelih od tuberkuloze.

Najviše prijavljenih slučajeva je u dobnoj skupini iznad 65 godina. Treba istaći i da je neliječena ili slaboliječena tuberkuloza pogodnije tlo za obolijevanje od koronavirusa.

Izvor: radiosarajevo.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button