BiH

Danas Pančićeva regata na Drini

Četiri broda i više od 700 motornih čamaca i drugih manjih plovila sa oko 900 ljubitelja plovidbe učestvuje danas na “Pančićevoj regati” na akumulacionom jezeru Perućac na Drini u opštini Srebrenica.
Učesnici su isplovili iz luke Oštrika iznad Hidroelektrane “Bajina Bašta” krenuvši uzvodno u četvoročasovnu plovidbu jezerom Perućac i živopisnim kanjonom Drine do Bijele Vode, odnosno do podnožja zidina starog srednjovjekovnog grada Klotjevca.

Ovo je jedina regata na Drini gdje se plovi uzvodno.

Prema riječima Bojana Pejića, direktora Turističke organizacije Srebrenica, učesnici su iz raznih krajeva Republike Srpske i Srbije, FBiH, nekih evropskih zemalja i SAD.

Pejić je rekao Srni da su učesnici krenuli na plovidbu “opremljeni” brojnim muzičkim instrumentima i dobro raspoloženi.

Pjesma sa brodova odzvanja liticama i šumom u kanjonu Drine, jednog od najvećih u Evropi.

“Vlada izuzetno raspoloženje i dobro druženje u opuštenoj atmosferi. Ovo je 14. turističko-zabavna manifestacija, koja redovno privlači veliki broj zaljubljenika plovidbe kanjonom rijeke Drine, te ljubitelje prirode i druženja na vodi”, istakao je Pejić.

On je napomenuo da regata prošle godine nije održana zbog virusa korona i epidemioloških mjera.

Brodovi i čamci zaplovili su u 11.00 časova iz pristaništa i nakon višečasovne plovidbe i krstarenja vratiće se nakon 15.00 časova na isto mjesto odakle su krenuli.

Osim uživanja u plovidbi, razgledanja živopisnih predjela i kanjona Drine te druženja učesnika regate, po njenom završetku planirana su sportska takmičenja i još neki zabavni sadržaji uz zajednički ručak za sve učesnike.

Cilj organizovanja ove regate je druženje i predstavljanje ljepota i turističkih potencijala rijeke Drine, Perućačkog jezera i srebreničke opštine.

U neposrednoj blizini Perućačkog jezera su staništa i kulture endemične Pančićeve omorike pa je i regata dobila ime po ovom čuvenom naučniku.

Regatu obezbjeđuju granične policije BiH i Srbije, te spasilačke i medicinske ekipe.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button