RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Danas se obilježava Svjetski dan hemofilije

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana hemofilije je “Dostupnost svima: Prevencija krvarenja kao globalni standard njege” čime se poziva na zajednički angažman u zagovaranju poboljšanog pristupa liječenju i njege koji će podrazumijevati bolju kontrolu i prevenciju krvarenja za sve osobe s poremećajima zgrušavanja krvi, a ne samo zaustavljanje već započetih krvarenja.

Navedeno zapravo predstavlja implementaciju kućne terapije i profilaktičkog liječenja kako bi se na taj način pomoglo pojedincima da imaju bolju kvalitetu života.

Svjetski dan hemofilije obilježava se svake godine 17. aprila u znak sjećanja na rođendan Franka Šnabela, osnivača Svjetske federacije hemofilije.

Crvena boja kao znak podrške oboljelim

Na Svjetski dan hemofilije, 17. aprila, širom svijeta različite prirodne i arhitektonske znamenitosti bit će osvjetljene crvenom bojom.

Hemofilija je bolest karakterizirana smanjenom sposobnošću zgrušavanja krvi. U krvi osoba s hemofilijom nedostaje (ili je snižene aktivnosti) jedan od faktora zgrušavanja, što dovodi do čestih krvarenja koja značajno duže traju nego kod zdrave osobe. Kod teškog oblika hemofilije krvarenja se mogu dogoditi čak i nakon minimalnih trauma, a ponekad i potpuno spontano, odnosno bez jasnog uzroka. Osobe s hemofilijom danas se u većini slučajeva terapiraju u kućnim uslovima. Zlatni standard je tzv. profilaksa, odnosno primjena faktora koji pojedinoj osobi nedostaje svakih nekoliko dana neovisno o činjenici postoji li neko krvarenje ili ne.

Nedavno su odobrene i prve genske terapije

Na dan hemofilije obilježava se i dan ostalih poremećaja zgrušavanja krvi među kojima je i von Willebrandova bolest. Procjenjuje se da oko jedan posto svjetske populacije ima von Willebrandovu bolest, a svega 10 posto od tog broja je i dijagnosticirano. Bolest pogađa i muškarce i žene, ali se kod žena češće dijagnosticira zbog teških i/ili produženih krvarenja pri mjesečnim ciklusima ili prilikom poroda.

Podaci kojima raspolaže Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine odnose se na skupinu hemoragičnih stanja i drugih bolesti krvi i krvotvornih organa.

Epidemiologija

Zbog obrasca kojim se hemofilija prenosi iz generacije u generaciju, muškarci obolijevaju znatno više od žena. Hemofilija A obuhvata 80% svih slučajeva hemofilije i četiri puta je češća od hemofilije B.

Procijenjena prevalencija hemofilije A je 1 na 5000, a hemofilije B je 1 na 30.000 muške živorođene djece. Nedavna meta-analiza procjenjuje da postoje približno 1.125.000 muškaraca koji žive s hemofilijom u svijetu, od kojih oko 418.000 ima tešku hemofiliju.

Izvor i foto: bhrt

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

„Brčansko srce“ obilježilo Svjetski dan borbe protiv karcinoma

Sanita Jerković Ibrahimović

Danas se obilježava Svjetski dan beskućnika

Mirsad Arnautović

Obilježen Svjetski dan multipla skleroze, Rotary klub uručio vrijedne donacije

Sanita Jerković Ibrahimović