RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Делегати о сету европских закона

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данас би требао да донесе одлуку о три приједлога закона битна за европски пут БиХ – о слободи приступа информацијама на нивоу институција БиХ, омбудсману за људска права и Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/.

Сва три законска приједлога утврдио је и у парламентарну процедуру упутио Савјет министара, а прошле седмице усвојио Представнички дом.

Принципи Приједлога закона о слободи приступа информацијама, који носи ознаку ЕИ, као потврду усклађености са прописима ЕУ у овој области усмјерени су на јачање транспарентности и отворености јавне власти, слободан и бесплатан приступ информацијама, уз правовременост и тачност у њиховом објављивању, те јачање одговорности институција БиХ у овом процесу.

Новина у предложеном, у односу на важећи закон, јесте електронско подношење захтјева и увођење потпуно новог модела проактивне објаве одређених информација важних за рад, организацију, одлучивање и финансирање институција БиХ.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ, како је наведено у образложењу, јачају се капацитети ове институције, а омбудсманима се, осим заштите људских права, омогућава да снажније дјелују у њиховој промоцији у складу са Париским принципима.

Измјенама и допунама овог закона јача се финансијска независност Институције омбудсмана, те се наглашава њена улога у оснаживању сарадње и дијалога са невладиним сектором и академском заједницом у БиХ.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о ВСТС-у БиХ наглашавају се принципи интегритета носилаца правосудних функција, транспарентност рада, двостепеност при одлучивању и одговорност носилаца правосудних функција, укључујући подједнако судије, тужиоце и чланове ВСТС-а.

Измјене и допуне Закона, између осталог, уређују питања у вези са сукобом интереса чланова ВСТС-а и уводе обавезу судија и тужилаца да пријаве имовину и интерсе, као једну од мјера у борби против корупције у правосуђу.

Одредбама овог закона се, истовремено, појачава дисциплинска одговорност судија, тужилаца, као и чланова ВСТС-а за почињене дисциплинске прекршаје.

Приједлози закона о слободи приступа информацијама и омбудсману БиХ у Дому народа налазе се у другом читању, док је за Приједлог закона о измјенама и допунама закона о ВСТС-у, који ће први пут бити разматран у овом дому, Представнички дом препоручио да се разматра по хитној процедури како би се омогућило усвајање сва три закона на истој сједници.

На дневном реду сједнице је, у првом читању, Приједлог закона о измјенама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, којим се предвиђа да лица са инвалидитетом већим од 80 одсто имају право на знак приступачности и могу паркирати на означена паркинг-мјеста.

Досадашњим рјешењем то право било је омогућено само лицима са инвалидитетом од 100 одсто.

Пред делегатима ће се у првом читању наћи и Приједлог закона о измјени Закона о раду у институцијама БиХ, који породиљама запосленим у институцијама БиХ гарантује право да након породиљског одсуства раде пола радног времена до једне године живота дјетета, а за близанце, треће и свако сљедеће дијете половину пуног радног времена до навршене двије године.

Ово право припада и оцу ако мајка за то вријеме ради или лицу које се брине о дјетету у случају да родитељи нису живи, напустили су дијете или не могу да се брину о њему.

На дневном реду је и више извјештаја, као и приједлога за давање сагласности за ратификацију међународних споразума.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!