BiH

Делегација ЕУ у БиХ: Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ донирана ИТ опрема

У склопу континуиране подршке Европске уније (ЕУ) здравству Босне и Херцеговине, из Канцеларије ЕУ у БиХ је Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ уручена ИТ опрема вриједности око 20.000 еура.

Ова опрема унаприједиће капацитете Агенције, која је одговорна за пружање квалитетних и безбједних лијекова и медицинских средстава за људску употребу и успостављање функционалног система за регулацију лијекова у складу са међународним стандардима.

“Поносан сам што је ЕУ стала уз Босну и Херцеговину када је било најпотребније док је трајала пандемија COVID-19. Пандемија је показала да су поуздане и функционалне здравствене установе кључне, посебно савјетовањем, приступом и одобравањем вакцина и лијекова за превенцију и лијечење болести COVID-19. Здравствена њега превише је битна да би била компромитирана политиком, која у овој земљи пречесто доводи до подјела. ЕУ у потпуности стоји уз Агенцију за лијекове и медицинска средства БиХ као професионалну агенцију која служи потребама цијеле земље. Наша је жеља да Агенција буде снажна и ефикасна те да обезбиједи да грађани БиХ имају безбједне и дјелотворне лијекове и медицинска средства”, изјавио је шеф Канцеларије Делегације ЕУ у БиХ у Бањалуци Симоне Герини.

Из Делегације ЕУ у БиХ саопштено је да ће донирана опрема омогућити лакши увид у дијаграме комплексних лабораторијских анализа и велике количине података, али и већу мобилност запослених и пословни континуитет у ванредним ситуацијама. ЕУ је за Агенцију набавила пет компјутера, 11 великих монитора, два мултифункционална ласерска штампача и девет лаптопа.

Директор Агенције Александар Золак приликом примопредаје опреме у Бањалуци захвалио се ЕУ на подршци јер им сталан партнер који им је помогао када год им је помош била потребна.

“Опрема ће нам помоћи у квалитетнијем обављању наших свакодневних обавеза у интересу грађана”, рекао је Золак.

У току пандемије, ЕУ је БиХ пружила подршку у вриједности од преко 20 милиона еура за набавку висококвалитетне медицинске опреме, вакцина и опреме за хладни ланац за складиштење вакцина. ЕУ је обезбиједила и преко 75 милиона еура за опоравак након пандемије.

“Подршка ЕУ за унапређење здравственог сектора у БиХ ће се наставити. Додатних 10 милиона еура недавно је одобрено за побољшање превентивне и примарне здравствене заштите у БиХ”, наводи се у саопштењу.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!