RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Devizne rezerve Centralne banke Bosne i Hercegovine na kraju jula veće za 247,6 miliona KM

Devizne rezerve Centralne banke Bosne i Hercegovine na kraju jula iznosile su 15,57 milijardi KM i veće su za 247,6 miliona KM ili 1,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec, objavila je Centralna banka BiH.

U odnosu na prethodni mjesec, depoziti su povećani kod nerezidentnih banaka i to za 377,2 miliona KM ili 4,8 odsto, dok su investicije u vrijednosne papire smanjene za 74,5 miliona KM ili 1,1 odsto, kao i strana valuta u trezoru Centralne banke za 77,7 miliona KM ili 14,6 odsto.

Ukupni krediti domaćim sektorima na kraju sedmog mjeseca iznosili su 22,81 milijardu KM i veći su za 84,6 miliona KM ili 0,4 odsto u odnosu na jun.

Rast kredita registrovan je kod sektora stanovništva za 81,2 miliona KM ili 0,7 odsto, vladinih institucija za 3,3 miliona KM ili 0,3 odsto, te kod ostalih domaćih sektora za 12,8 miliona KM ili 6,1 odsto.

Smanjenje kreditnog rasta registrovano je kod privatnih preduzeća za 6,9 miliona KM ili 0,1 odsto i nefinansijskih javnih preduzeća za 5,7 miliona KM ili jedan odsto.

Godišnja stopa rasta ukupnih kredita u julu iznosila je 4,8 odsto, nominalno 1,05 milijardi KM.

Godišnji rast kredita registrovan je kod sektora stanovništva za 635,6 miliona KM ili 5,9 odsto, privatnih preduzeća za 314 miliona KM ili 3,4 odsto, nefinansijskih javnih preduzeća za 85,8 miliona KM ili 17 odsto, te kod ostalih domaćih sektora za 54 miliona KM ili 32,1 odsto.

Smanjenje kreditnog rasta na godišnjem nivou registrovano je kod vladinih institucija za 41,9 miliona KM ili 3,9 odsto.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!