RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Digitalni inovacioni hubovi – nedostajuća karika u transformaciji poslovanja malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini

Značaj digitalizacije i prednosti koje ona nudi pojedincima i ekonomiji Bosne i Hercegovine je tema o kojoj se posljednjih mjeseci neprestano govori. Svjedoci smo da je tokom pandemije COVID-19 došlo do eksplozije u korištenju mnogih digitalnih tehnologija i inovacija koje su omogućile pojedinicima i preduzetnicima da prevaziđu novonastale izazove ali i pružile priliku za bolje pozicioniranje BH privrede na svjetskim tržištima.

Procjenjuje se da će digitalizacija u post-COVID19 eri dobiti još veći značaj od trenutnog te da će društvima i ekonomijama više nego ikada biti potrebni instrumenti podrške koji će im pomoći da ubrzaju i unaprijede svoje digitalne kapacitete u cilju nadoknađivanja ekonomskih posljedice krize u kojoj se nalazimo. Digitalne tehnologije nude mogućnost restruktuiranja cijelih industrija i lanaca vrijednosti, i omogućuju manjim, inovativnijim i dinamičnijim biznisima da razviju i brže ponude na tržištu inovativne proizvode i usluge, te na taj način osiguraju svoju konkurentnost. Stoga se mala i srednja preduzeća, okosnica ekonomije BiH ali i svih ekonomija u svijetu, nalaze se u centru pažnje novog i budućeg digitalnog društva.

Kao jedan od instrumenata podrške malim i srednjim i srednjim preduzećima u iskorištavanju prednosti naprednih digitalnih tehnologija (uključujući umjetnu inteligenciju, internet sigurnost i digitalne vještine), sve više se pominju takozvani Digitalni inovacioni hubovi (DIH). DIH su platforme koje kao centralizovani servisi podrške pomažu preduzećima da postanu konkurentniji u pogledu svojih poslovnih/proizvodnih procesa, proizvoda ili usluga koje koriste digitalne tehnologije, pružajući pristup tehničkoj ekspertizi i eksperimentiranju, i omogućavajući da preduzeća „testiraju prije ulaganja“. U sklopu svojih usluga, DIH-ovi stimulišu inovacije u preduzećima kroz savjete o financiranju digitalizacije, obuke i razvoj vještina neophodnih za uspješnu digitalnu transformaciju, kao i pažnju da novi procesi budu ekološki podobni, posebno u pogledu potrošnje energije i niske emisije štetnih gasova.

DIH su najčešće organizovani kao regionalne višepartnerske platforme za saradnju, uključujući organizacije kao što su istraživačke i tehnološke organizacije, univerziteti, industrijska udruženja, privredne komore, inkubatori/akceleratori, regionalne razvojne agencije i instituti za stručno osposobljavanje. U Evropskoj uniji su ti instrumenti već uveliko značajni i prisutni manifestujući se kroz preko 200 funkcionalnih DIH-ova i još toliko platformi u nastajanju, međutim i zemlje Zapadnog Balkana takođe postaju integralni ali i značajan dio tog razvojnog pokreta. Dobar primjer DIH-a u regiji je Institut BioSense u Novom Sadu, u Srbiji, koji je prepoznat kao Evropski centar izvrsnosti u sektoru poljoprivrede, te se uveliko smatra kao lider i uzor ostalim sličnih organizacijama na polju digitalizacije poljoprivrede.

Digitalni inovacioni hubovi postaju stvarnost i u Bosni i Hercegovini, najviše kroz inicijative i projekte koji se realizuju u okviru međunarodne razvojne saradnje. Primjer toga je i projekat EU4DigitalSME, čija je provedba otpočela u septembru 2021. godine i koji zajednički sufinansiraju Evropska unija i vlada Njemačke, a provodi se u sklopu projekta „Jačanje inovacija i digitalizacije u malim i srednjim preduzećima u BiH“. Projekat sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH zajedno sa projektnim partnerima. Jedan od ciljeva projekta je upravo podrška uspostavi najmanje 3 funkcionalna DIH-a koji će omogućiti pogodno okruženje za podršku digitalizaciji malih i srednjih preduzeća. Javni poziv inicijativama koje se vide kao DIH-ovi otvara se 19. janura i traje do 28. februara 2022. godine, a zainteresovane organizacije već mogu da se registruju za učešće u najavnom događaju na platformi b2bit.ba.

Za većinu malih i srednjih preduzeća, digitalna transformacija je neminovnost a Digitalni inovacioni hubovi su uskoro tu da je pretvore u realnost.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Objavljen javni poziv za dostavljanje prijava za uvođenje inovacija u MSP

Radio Brčko