BiH

Edin Hadžihafizbegović novi predsjednik Udruženja “Alumni Prve bošnjačke gimnazije”

Udruženje “Alumni Prve bošnjačke gimnazije” je 8. jula 2020. godine održalo svoju redovnu godišnju Skupštinu. Nakon što su prezentovani i usvojeni finansijski i izvještaji o radu Udruženja, Skupština je izglasala novi Upravni odbor sa Edinom Hadžihafizbegovićem kao predsjednikom. Funkcije članova Upravnog odbora će u periodu 2020-2024. obnašati i Lamija Balta, Meliha Kurtagić, Nejra Karaman i Dino Selimović.

Hadžihafizbegović se nakon prve sjednice novoizabranog Upravnog odbora koja je održana 7. septembra u Sarajevu zahvalio prethodnom sazivu Upravnog odbora i istakao njihov veliki doprinos u reaktiviranju rada Udruženja.

Edin Hadžihafizbegović

„Udruženje Alumni Prve bošnjačke gimnazije simbolizira skupno polje raskošnog intelektualnog potencijala sa kojeg je moguće kreirati nove liderske arhitekture u vremenu koje je ispred nas. U našem mandatu planiramo osnažiti međugeneracijsku komunikaciju i suradnju alumnista Prve bošnjačke gimnazije, kojih danas imamo preko 2.000 širom Bosne i Hercegovine kao i cijelog svijeta. Takva snaga jeste garant razvoja i bogaćenja našega društva na principima plemenitosti duha,  ideji ponositog i postojanog državotvorstva, te našega mota: Natječite se u dobru!” – kazao je Edin Hadžihafizbegović.

Hadžihafizbegović je najavio i formiranje Savjetodavnog odbora u kojem će biti mjesta za intelektualce i nastavno osoblje koji su od osnivanja škole 1995. godine bili vezani za projekat Prve bošnjačke gimnazije, kao i za sve dosadašnje članove organa Udruženja od 2001. godine.

Udruženje je osnovano 10. januara 2001. godine pod nazivom “Asocijacija bošnjačkih gimnazijalaca” i upisana pod registarskim brojem 439. Knjiga I registra udruženja, a od 2019. godine djeluje pod izmijenjenim nazivom “Alumni Prve bošnjačke gimnazije”. Udruženje je vanstranačka, neprofitna i nepolitička organizacija koja se zalaže za što kvalitetnije i efikasnije obrazovanje učenika i studenata, uz pomaganje i obezbjeđenje kontinuirane potpore radu Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu. Uz jačanje veza Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu i bivših učenika ove Gimnazije, Udruženje radi na jačanju, potpori i promociji pozitivnih društvenih vrijednosti i unapređuje zajedničke duhovne, kulturne i tradicijske vrijednosti, sve kroz umrežavanje sadašnjih i bivših učenika / alumnija Prve bošnjačke gimnazije.

Lamija Balta

Iz Udruženja je saopćeno da žele jačati imidž Prve bošnjačke gimnazije i da uskoro planiraju pokretanje redovnih druženja i intelektualnih diskusija kako bi javnosti predstavili najuspješnije alumniste i učenike Prve bošnjačke gimnazije, istovremeno adresirajući različite teme i probleme s kojima se naše društvo suočava.

„Obrazovanje je ključni segment napretka svakog društva, tako da ćemo u narednom periodu nastaviti sa projektom pripremne nastave za polaganje eksterne mature, za koji je prethodnih godina postojala velika zainteresovanost učenika i roditelja.” – dodala je Lamija Balta, podpredsjednica Udruženja i članica novoizabranog Upravnog odbora.

Udruženje će nastaviti rad na izradi i ažuriranju registra svih učenika – alumnista Prve bošnjačke gimnazije, te su i ovim putem pozvali sve učenike Prve bošnjačke gimnazije da se registruju putem online platforme dostupne na adresi: https://alumni.pbg.ba.

Prva bošnjačka gimnazija u Sarajevu osnovana je ratne 1995. godine u opkoljenom Sarajevu i ove godine obilježava svoju 25. obljetnicu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button