BiH

ЕУ ће пажљиво пратити изборни процес у БиХ, поготово у Мостару

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер поручио је да ће ЕУ пажљиво пратити изборни процес у БиХ, поготово у Мостару, те бити присутна на сваком гласачком мјесту.

Сатлер је данас у Мостару, уочи јавне дебате “Избори и учешће грађана у демократским процесима”, подсјетио да је питање одржавања избора у овом граду први од 14 кључних приоритета Европске комисије о спремности БиХ да добије статус кандидата у ЕУ.

“Задовољство ми је било виђети податак из истраживања које је недавно рађено у Мостару да је више од 70 одсто младих потврдило да ће изаћи на изборе. То је охрабрујуће и то је управо оно што је потребно. Увјеравам вас да остајемо присутни са значајним бројем посматрача који ће бити ангажовани на терену, а имамо сарадњу и са цијелом лепезом организација цивилног друштва `Под лупом`”, рекао је Сатлер.

Он је нагласио да ће бити осигурано више од 3.000 посматрача који ће бити присутни на гласачким мјестима и 15. новембра и 20. децембра, када се одржавају избори у Мостару како би обезбиједили регуларност изборног процеса.

Сатлер је поручио да је сваки глас важан, једнако као што је важно повећати излазност јер повећана излазност, како је рекао, доводи до промјене.

“Ви заиста живите у прекрасном граду, који је благословен бројним природним љепотама и енергичним људима, имате драгуљ у рукама. Дајте да тај драгуљ поново засија својим сјајем”, истакао је Сатлер.

Амбасадор Аустрије у БиХ Улрике Хартман рекла је да је свјесна да постоје критике о томе како је након 12 година дошло до договора за Мостар, али је у цијелој причи, нагласила је, важно да Мостар има изборе.

“Демократски процес се не завршава на дан избора. Изборни процес је завршен тек онда када је власт формирана. Знамо да за формирање власти не постоји рок, али је јако важно да то буде брзо”, навела је Хартманова.

Дарио Јовановић, из “Kоалиције под лупом”, рекао је да ће та коалиција, у оквиру пројекта “Системска транспарентност у изборном процесу – СТЕП”, који финансира ЕУ, а суфинансирају Влада САД и Мисија ОЕБС-а у БиХ, имати дугорочно посматрање избора у Мостару, које је почело прије седам дана, а чији ће први налази бити доступни већ у наредним седмицама.

“На изборни дан у Мостару имаћемо 100 одсто покривеност свих бирачких мјеста са посматрачима од 6.00 часова, један час прије отварања бирачких мјеста, па до окончања избора”, нагласио је Јовановић.

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон је у обраћању видео-линком навео да је у Мостару овога путу ријеч о локалним изборима, чије би теме, стога, требале бити школе, болнице, чистоћа ријека, депонија и безбједност у граду.

“Надам се да ће то бити питање која ће људи стављати у први план и да их неће ометати кампање које ће настојати да одрже град подијељеним или скренути пажњу на питања која су далеко ван домета Мостара”, рекао је Нелсон.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button