RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

ЕУ наставља да помаже систему цивилне заштите у БиХ са 2,5 милиона евра

ЕУ наставља да помаже систему цивилне заштите у БиХ са 2,5 милиона евра, што ће бити искориштено за тренинге, обуке и набавку потребне опреме, саопштио је шеф кооперација у Делегацији ЕУ у БиХ Стефано Елеро.

Након презентације теренске вјежбе “ЕУ цивилна заштита БиХ – Бањалука 2021”, Елеро је рекао новинарима у Бањалуци да је главни циљ да БиХ буде прикључена механизму цивилне заштите ЕУ.

Он је напоменуо да су се механизму цивилне заштите ЕУ прикључиле Србија и Сјеверна Македонија.

Директор Републичке управе цивилне заштите Српске Милан Новитовић изјавио је новинарима да су данашњом вјежбом припадници ове управе показали обученост, опремљеност, организованост, те спремност да реагују у случају природних катастрофа.

Новитовић је поручио да Цивилна заштита има капацитете за први одговор, те пријатеље у ЕУ и сусједним земљама који ће пружити помоћ у ситуацијама када то буде потребно.

Министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић рекао је новинарима да се ова активности реализује кроз механизам кретања БиХ према европском систему заштите и спасавања.

“Посебна вриједност овакве активности је сарадња и размјена знања, искустава и идеја великог броја актера. Та синергија и непрекидан процес усавршавања и учења један је од највећих бенефита”, нагласио је Цикотић.

Он је изразио очекивање да ће БиХ бити прикључена механизму цивилне заштите ЕУ.

Вјежби су присуствовали директор управе Цивилне заштите Министарства унутрашњих послова Хрватске Дамир Трут, директор Федералне управе цивилне заштите Енес Мемић, те шеф Одјељења за јавну безбједност дистрикта Брчко Богдан Братић.

Теренска вјежба “ЕУ цивилна заштита БиХ – Бањалука 2021” за припаднике Министарства безбједности у Савјету министара, Републичке управе цивилне заштите, Федералне управе цивилне заштите и Одјељења за јавну безбједност Брчко дистрикта одржава се на подручју Бањалуке од 11. до 15. октобра.

Трагање и спасавање у рушевинама одржано је на локацији “Инцела”, спасавање на води на Врбасу у Трапистима и на језеру у Залужанима, а обука за камп менаџмент у Залужанима.

Сценарио теренске вјежбе цивилне заштите су поплаве и клизишта, а заснива се на реалним рањивостима у БиХ и региону које су се догодиле или би се могле догодити, те ће у том сегменту теренска вјежба показати стање оперативне спремности за ефикасан одговор.

У вјежби је учествовало око 200 припадника служби заштите и спасавања.

Вјежба се спроводи у оквиру пројекта “ЕУ за бољу цивилну заштиту – изградња капацитета и припрема БиХ за Механизам цивилне заштите ЕУ”, који реализује Министарство унутрашњих послова Хрватске.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Западни Балкан и Србија изузети из санкција ЕУ на увоз нафте и гаса

Radio Brčko

Dogovoreno da EU dobije dodatna četiri miliona “Fajzerovih” vakcina

Radio Brčko

Brčko: Za pomoć gospodarskim subjektima predviđeno 1,5 milijuna maraka

Sandra Živković
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!