BiHBrčko

Gudeljević: BiH dočekala prvu isporuku vakcina iz COVAX mehanizma

Prva količina vakcina za Bosnu i Hercegovinu iz COVAX mehanizma dopremljena je danas na Sarajevska aerodrom, a kako je kazala ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, BiH je dočekala dan kada je stigla prva isporuka vakcina naručena putem tog mehanizma.

Riječ je o 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer, a kako je najavila, iz COVAX mehanizma bi u večernjim satima trebalo da bude dopremljeno i 26.400 doza “AstraZeneca” vakcina.

Vakcine koje su stigle u BiH, nakon što carina obavi svoju proceduru, bit će proslijeđene Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko diskitktu.

– Već smo pripremili i dostavili svu potrebnu dokumentaciju kako bi carina što prije obavila svoj posao te kako bi vakcine što prije napustile aerodrom – naglasila je Gudeljević.

Podsjetila je da je to ministarstvo još prošle godine potpisalo ugovor s GAVI-jem i pristupilo COVAX mehanizmu za nabavku vakcina protiv koronavirusa te je uplaćen kompletan iznos za 1.200.000 doza vakcina, ali su tek danas stigle prve količine.

Izrazila je nadu da će u narednom periodu stići i ostatak vakcina u redovnim intervalima i količinama koje će zadovoljiti potrebe Bosne i Hercegovine.

– Za sada nema tačnih datuma kada bi ostatak vakcina mogao biti dopremljen u BiH, ali kada dobijemo zvanične informacije o tome i javnost će biti informirana. Očekujemo da ćemo već u aprilu dobiti nešto veću količinu vakcina od one koja je danas stigla – podvukla je.

Pozvala je građane BiH da ne odustanu od poštovanja epidemioloških mjera kako bi se prevazišlo trenutno vrlo loše stanje u BiH kada je u pitanju širenje koronavirusa.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button