RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Hljeb u BiH poskupio za više od 15 odsto zbog rekordnih cijena pšenice na tržištu

Cijene hljeba i pekarskih proizvoda u BiH veće su za više od 15 odsto, saglasni su mlinari i pekari, koji ističu da se tendencija poskupljenja ovih proizvoda može očekivati i u narednom periodu upravo zbog rekordnih cijena pšenice na tržištu.

Dragan Vučić, izvršni direktor za prodaju i izvoz u preduzeću “Klas” Sarajevo, kazao je za “Nezavisne novine” da niko nije očekivao ovakvu situaciju što se tiče cijena pšenice na tržištu.

“Cijena pšenice prošle godine iznosila je 320 KM po toni, a sada je preko 600 KM, tako da je sama cijene pšenice glavni razlog većih cijena brašna, a samim tim i pekarskih proizvoda”, kazao je Vučić.

Dodao je i da su sadašnje cijene brašna koje je na policima u radnjama ispod svakog praga rentabilnost, te proizvođači rade u minusu.

“Cijene jednostavno rastu. Prvi put vidimo da na berzi već postoje cijene pšenice i za narednu godinu, što nikada nije bio slučaj”, kazao je Vučić, ističući da će, prema predviđanjima, cijene pšenice ostati iste i u narednoj godini.

“Što se tiče cijene brašna, vreća od 25 kilograma, koje je najprodavanije, sada košta 22 KM, ali se očekuje da će u narednom periodu dostići i 25 KM”, kazao je Vučić.

Kako je pojasnio, u njihovoj kompaniji došlo je do porasta cijena proizvoda od osam do 15 odsto.

“Jedino što nismo podizali je cijena polubijelog hljeba, koji iznosi jednu KM, jer najveći dio stanovnika upravo koristi taj hljeb”, zaključio je Vučić.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, ističe da je u ovoj regiji došlo do poskupljenja pekarskih proizvoda zbog većih cijena nafte i naftnih derivata, ali i većih cijena pšenice i brašna.

“Cijene su veće za nekih 15 odsto, a što se tiče narednog perioda, jako je teško predvidjeti šta će se dešavati”, kazao je Pelemiš.

Dodaje da su ranije cijene hljeba, barem što se tiče njihove regije, bile 1,10 KM, dok su sada od 1,20 do 1,40 KM.

“Mi ne možemo ići s prevelikim cijenama pekarskih proizvoda, ali na neki način moramo ublažiti poskupljenja, koja su svakodnevna”, zaključio je Pelemiš.

Da je evidentno da je došlo do poskupljenja brašna i pekarskih proizvoda za 15 odsto, smatra Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

“Cijena brašna od 25 kilogram sada je oko 20 KM, dok se na proljeće očekuje do 30 KM”, kazao je Bićo.

Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske i vlasnik pekarsko-slastičarskog društva “Krajina klas”, kazao je da su cijene u njegovom preduzeću veće od pet do deset odsto.

“Brašno je poskupjelo od 15 do 20 odsto, trenutno se ne zna šta će se dešavati sa cijenom pšenice i brašna”, kazao je Trivić. Dodaje da je hljeb koji je ranije koštao 1,50 sada 1,60 KM, ali da on ne očekuje dalji rast cijena brašna i hljeba.
Svakodnevna povećanja cijena građanima zadaju sve veću glavobolju.

“Ovo je užas. Šećer, ulje, meso, kafa, sve je poskupjelo. Svakog mjeseca moramo se odreći dijela proizvoda kako bismo preživjeli od prvog do prvog”, kazala je Zorica Filipović iz Banjaluke.

Izvor: https://www.nezavisne.com/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BiH dobila preko sedam miliona eura pomoći za borbu protiv korona virusa

Radio Brčko

BiH će pokušati da oporezuje “Facebook”, “Google”, “YouTube”, “Amazon” i “Apple”

Radio Brčko

Optužnica zbog krijumčarenja 761 kilograma skanka iz Crne Gore u BiH, Hrvatsku i druge zemlje

Radio Brčko