RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

HNS traži ostavke članova CIK-a BiH

Hrvatski narodni sabor /HNS/ zatražio je od članova Centralne izboren komisije /CIK/ BiH da podnesu ostavke, jer je, kako tvrde, na lokalnim izborima u Mostaru više od 46 odsto biračkih mjesta neregularno prebrojeno.
Iz HNS-a su istakli da je odluka CIK-a BiH o ponovnom prebrojavanju čak 70 /od 150/ biračkih mjesta u Mostaru potvrdila sumnje o teškim neregularnostima i manipulacijama koje je HNS predočio javnosti.

“U nedjelju od 17.00 časova imate tektonske promjene i trend izlaznosti na prostoru gdje živi stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, što se ne može racionalno objasniti jer nikakve veće gužve nisu zabilježene na tim mjestima, a izlaznost neviđeno raste za nekoliko postotaka. Nakon što su zatvorena biračka mjesta u 19.00 časova prestaju bilo kakve informacije o daljem postupku prebrojavanja, što je apsolutno nedopustivo za demokratski proces”, navedeno je u saopštenju HNS-a.

Iz HNS-a su naglasili da nadležne institucije za održavanje izbora u svim evropskim državama prebroje uzorke od više stotina hiljada glasova za svega sat vremena, dok se u Mostaru događa da javnost nema informacije i 37 časova poslije zatvaranja biračkih mjesta.

“Uz izborni inženjering, koji su skandaloznim premještanjem iz jednog u drugo gradsko područje odradile bošnjačke stranke, CIK BiH stavlja izborni proces pod veo tajnosti, gdje glasovi s tri gradska područja naseljena Hrvatima, bez ikakvog objašnjenja, nestaju ili se uopšte ne prebrojavaju. Najveću odgovornost ovakvog postupanja snosi upravo ispolitizovani CIK BiH koji je nakon mostarskog sporazuma, ukrao demokratiju svim Mostarkama i Mostarcima”, saopšteno je iz HNS-a.

Iz HNS-a navode da je odluka CIK-a BiH potvrdila opravdane sumnje o kompromitovanju izbora, što dovodi u pitanje cjelokupan izborni proces.

“Nakon ovakvog skandala neviđenih razmjera, posebno u Mostaru koji je bio toliko godina bez izbornog procesa, zahtijevamo neopozive ostavke članova CIK-a BiH jer nisu u mogućnosti da uspostave standarde i uslove za demokratsko održavanje izbornog procesa, kao i uključivanje pravosudnih i policijskih institucija u sve daljnje aktivnosti koje slijede”, saopšteno je iz HNS-a.

U Mostaru su u nedjelju, 20. decembra, održani lokalni izbori nakon 12 godina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

HNS: Smjena Kriznog stožera FBiH politički obračun po cijenu života žitelja BiH

Radio Brčko