RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Хрњић: 2,5 милиона КМ за пољопривредне произвођаче чија је производња угрожена неповољним временским приликама

Федерални министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Кемал Хрњић казао је да су се неповољне временске прилике значајно одразиле на све пољопривредне културе, од лошијег квалитета и мањег приноса пшенице, до малине, стања у пчеларству, ратарству и другим гранама пољопривреде.

– Утврђеним измјенама буџета за ову годину које смо утврдили на сједници Владе ФБиХ током ове седмице и које треба да усвоји Парламент ФБиХ, планирали смо додатна средства како бисмо управо помогли оним пољопривредним произвођачима чије су производње угрожене неповољним временским приликама – истакао је Хрњић у интервју за Фену.

Нагласио је да су наведеним измјенама буџета планирали 2,5 милиона КМ усмјерити у мјере директне подршке те одређеним прераспођелама у оквиру Министарства покушати осигурати и додатна средства.

– Дакле, цјелокупан износ планирамо упутити директно произвођачима чије су производње угрожене неповољним временским приликама а они су препознати кроз Програм новчаних подршки за пољопривреду и рурални развој – истакао је.

У кантонима у којима је проглашено стање природне несреће, додао је, Влада Федерације БиХ је осигурала интервентна средства.

Изразио је увјерење да ће уз планирана средства те уз редовност планираних исплата новчаних подршки за други квартал, бити довољно да се ова ратарска година приведе крају те започне нова.

– Ми смо у контакту с пољопривредним произвођачима, скоро свакодневно разговарамо с њима, али и прерађивачима и откупљивачима, с циљем да мјере које проведемо буду што учинковитије – казао је.

Говорећи о приоритетима у раду Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства за ову годину, Хрњић је казао да ће се потрудити да се потребна законска рјешења нађу пред заступницима у Парламенту Федерације Босне и Херцеговине. Тиме жели, нагласио је, унаприједити законску регулативу, али и извршити усклађивање с прописима који су на снази у ЕУ.

– Такођер, кроз континуирану комуникацију с пољопривредним произвођачима, представницима пољопривредних удружења, с представницима државног нивоа власти, али и с представницима кантоналних и градских односно опћинских власти, унаприједити стање у области пољопривреде, водопривреде и шумарства – казао је.

Цијени да су већ отпочели одређене процесе и о којима редовно информише јавност те вјерује да се кроз развој квалитетног дијалога може значајно унаприједити сектор пољопривреде у Федерацији Босне и Херцеговине.

– Усвајање стратегије развоја пољопривреде и руралног развоја до 2027. године је међу кључним приоритетима с обзиром на то да ће такав документ бити основа за рад овог министарства у наредном периоду – казао је.

Министар Хрњић је казао да су буџетом за 2023. годину планирана средства по основу потицаја пољопривредним произвођачима у ФБиХ у износу од 164 милиона КМ. Измјенама и допунама буџета, додао је, осигурано је још 2,5 милиона КМ. Уколико Парламент ФБиХ потврди те измјене, поручио је Хрњић, укупна средства ће износити 166,5 милиона КМ.

– Међутим, морам нагласити да Федерација сваке године издваја више новца за пољопривреду, а да резултати не прате улагања која се издвајају као потицаји пољопривреди. Сходно наведеном, то нас упућује да нешто морамо мијењати. Морамо више улагати у знање, модерне технологије и инфраструктуру како би подигли продуктивност у производњи, постигли ниже трошкове производње и тако постали конкурентни увозницима – поручио је Хрњић.

Преузимањем Министарства и првим састанцима с пољопривредним произвођачима, Хрњић каже да је обећао да ће посјетити сваки кантон те да ће разговарати с представницима ресорних министарства, али и с пољопривредним произвођачима.

Истакао је да је већ обишли четири кантона те да планира посјетити и Зеничко-добојски кантон.

– У оквиру наведених састанака, бројни пољопривредни произвођачи и представници пољопривредних удружења изнијели су одређене сугестије, критике и приједлоге. Нешто од наведеног је уважено, нешто, због законских прописа, није могло бити. Међутим, циљ је да се отвори квалитетан дијалог с пољопривредним произвођачима и да у Федералном министарству пољопривреде виде партнера за рјешавање свих питања која се тичу области које ово министарство покрива – казао је.

Хрњић се осврнуо и на недавно одржану заједничку сједницу влада Федерације БиХ и Републике Српске, истичући да је то била прва сједница ентитетских влада на којој је прије свега исказан одређен степен опредијељености да се рјешавају питања која се могу ријешити у оквиру сарадње ентитетских министарстава те су дефинирани правци сарадње у наредном периоду.

План је, додао је, да се интензивира сарадња на заједничким пројектима и активностима који могу помоћи грађанима.

– Када су у питању ресори пољопривреде, ветеринарства, водопривреде и шумарства, постоји одређени сет приједлога које ћемо у наредном периоду разматрати и вјерујем ријешити, на обострано задовољство – закључио је Хрњић у интервју за Фену.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Vlada FBiH – Smanjena veleprodajna cijena plina za 12,53 posto

Radio Brčko

Okončana sjetva kukuruza u Brčko distriktu BiH

Admir Kadrić

Milion KM namijenjen ubrzanoj digitalizaciji poslovanja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji

Radio Brčko