RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Hurtić u Oslu: Podrška Kraljevine Norveške daje nam snagu i povjerenje da je naš put ispravan

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić održao je u Oslu (Kraljevina Norveška) niz sastanaka sa visokorangiranim zvaničnicima te zemlje.

Susreo se sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Kraljevine Norveške Andreasom Motzfeldtom Kravikom i njegovim savjetnikom Frederikom Onstadom. Naglašeno je da je Norveška pomagala Bosnu i Hercegovinu od 1996. godine, te da je zahvaljujući dobroj saradnji, na terenu realizirano mnogo projekata, poput deminiranja, obnove zemlje nakon poplava, a značajna je i podrška kada su u pitanju ekonomska ulaganja.

Pomažući joj na putu u euroatlanstke integracije, Norveška je i danas veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. Kravik i Onstad su podsjetili da je amabasada Kraljevine Norveške u Sarajevu početkom godine preuzela funkciju kontakt ambasade za saradnju Bosne i Hercegovine sa NATO savezom, te da je to jedan od najvažnijih integrativnih procesa naše zemlje.

Istaknuta je i važnost 14 prioritetnih uslova koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti prije početka pregovora o članstvu u Evropsku uniju. Naglašeno je da je primaran cilj da Bosna i Hercegovina zauzme odgovarajuće mjesto u evropskoj porodici demokratskih zemalja, te da kao takva, nastavi razvijati se na vrijednostima i dostignućima evropskih demokracija.

Govoreći o pristupanju naše zemlje porodici evropskih zemalja, Hurtić je kazao kako Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ima vrlo važnu ulogu u ovom procesu, s obzirom na to da se veliki dio prioriteta odnosi upravo na poštivanje ljudskih prava. Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH nedavno usvojilo Gender akcioni plan do 2027. godine, kao svoj strateški dokument koji sadrži programe i mjere za ostvarivanje ravnopravnosti spolova u svim oblastima društvenog života i rada.

Istodobno, Kravik i Onstad su pohvalili bosanskohercegovačke državljane koji žive u Norveškoj kao vrlo vrijedne, obrazovane i produktivne, te pohvalili činjenicu da su ostali vjerni svojoj tradiciji unatoč razdvojenosti od domovine. Hurtić je podsjetio i na vrlo važan projekat kojeg provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, a to je prenos znanja iz dijaspore u BiH, kojim se fokus stavlja na bosanskohercegovačke državljane da našim stručnjacima prenesu stečena znanja i vještine.

Hurtić je održao i sastanak sa parlamentarcem i predsjednikom Komisije za vanjske poslove i odbranu, Asmundom Aukrustom. Sastanku su prisustvovali i parlamentarka i članica komisije Trine Lise Sundnes, te savjetnik Komisije Jorn Wichne Peersen. Hurtića su upoznali sa sistemom i načinom funkcionisanja njihove uprave, te važnosti koju u cijelom procesu ima ravnopravnost spolova.

Hurtić je naglasio važnost koju žene u BiH imaju, te njihovom položaju na tržištu rada. Rekao je kako je potrebno više raditi na ekonomskom osnaživanju žena, radi većeg učešća u javnom i političkom životu, saopćeno je iz Kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.