RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Intenzivirati radove na izgradnji auto-puta Beograd – Sarajevo

Ministar komunikacija i transporta Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je da na izgradnji prvog auto-puta koji će spojiti Beograd i Sarajevo postoje zastoji i da treba intenzivirati radove.

“Za gradnju auto-puteva su nadležni entiteti, a u ovom slučaju dobrim dijelom to je obaveza Federacije BiH /FBiH/. Republika Srpska je u dosta boljoj situaciji, jer je urađena eksproprijacija cijele trase od Rače do Bijeljine, a radiće se i od Brčkog prema Vukosavlju”, istakao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, most na Rači bi trebao da bude završen za dvije do dvije i po godine, gdje će biti zajednički prelaz, a finansiraće ga, kao i most, Srbija.

Sumirajući razgovore koje je nedavno imao sa kolegama iz Srbije i Hrvatske o temi infrastrukturnog povezivanja regiona i sanacije mostova koji su spona sa tim zemljama, Mitrović je rekao za “Glas Srpske” da je saradnja te vrste prioritet.

“Potrebno je povezati infrastrukturu sa zemljama regiona da bismo olakšali i ubrzali promet robe i putnika. Riješili smo probleme u vezi sa gradnjom prelaza kod mosta `Bratoljub`, koji je izgradila Srbija, a novac za prelaz odobrili smo na prvoj sjednici Savjeta ministara, što nije uradio prethodni saziv”, naveo je Mitrović.

On je dodao da i transportna zajednica zagovara da zemlje Zapadnog Balkana
grade zajedničke prelaze da bi kontrola bila na jednom mjestu i time bile ubrzane procedure.

“Sve radimo s ciljem uspostavljanja bolje saradnje, a dobre saobraćajnice i mostovi su jedan od puteva ka tome”, konstatovao je Mitrović.

On je naglasio da mostovi povezuju narode, te da će putevi koji prolaze kroz region i mostovi olakšati i ubrzati saobraćaj, te smanjiti troškove prometa robe.

“BiH ćemo približiti regionu, povezati sa međunarodnim koridorima, a sa savremenom putnom infrastrukturom BiH će biti mjesto gdje će i potencijalni investitori vidjeti šansu”, kaže Mitrović.

On smatra da se otvara nova perspektiva razvoja BiH, Republike Srpske i FBiH, na zadovoljstvo svih.

Mitrović kaže da je most na Svilaju, koji će povezati Koridor “Pet ce” sa Koridorom 10, odnosno sa Budimpeštom, još jedna od važnijih transferzala.

“Most kod Gradiške zaista dugo čekamo, ali sada se ozbiljno radi sa obje strane. Pred nama su i važni kilometri dionica auto-puteva koji će povezivati Beograd, Sarajevo i Banjaluku”, naglašava Mitrović.

On je rekao da BiH jača saradnju sa susjednim državama u oblasti infrastrukture i tako postaje i bliža Evropi.

Mitrović je naglasio da to i jeste cilj, da tim tempom treba i nastaviti i na vrijeme završiti započete mostove i važne saobraćajnice.

Foto: Faktor/AA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Na proljeće počinje izgradnja auto-puta Beograd – Sarajevo

Radio Brčko

Na autoputu u Njemačkoj poginule tri osobe iz okoline Leskovca

Radio Brčko

Митровић и Скенлан разговарали о изградњи ауто-пута Сарајево-Београд кроз Брчко дистрикт

Radio Brčko